#2 Bezpečnosť na internete: Triky podvodníkov – Phishing a Spoofing

V minulom článku sme si predstavili internetovú hrozbu Malware a jej možné formy. Ako sa posúvala doba tvorili internetoví podvodníci nové a odolnejšie spôsoby ako svoju činnosť vykonávať.  Základom väčšiny kyberzločinov sa stala manipulácia a strach. V tomto článku si predstavíme typy takýchto zločinov, spôsoby ako ich rozoznať a ako sa pred nimi brániť.

 

Prvou hrozbou takéhoto typu je Phishing (z anglického slova fishing – rybolov). Phishing je technikou ktorou podvodníci vylákajú od svojich obetí citlivé a osobné údaje. Pojem phishing prvý krát použili Jerry Felix a Chris Hauck vo svojej štúdii a opísali ho ako techniku, v ktorej sa útočník vydáva za hodnovernú inštitúciu alebo službu. Ako príklad phishingu môže poslúžiť veľmi známi mail oznamujúci, že sme zdedili majetok nášho prastrýka z 3. kolena a na to, aby sme ho získali, nám stačí zadať číslo našej bankomatovej karty aj s CW kódom. Tento príklad však mal slúžiť len na odľahčenie, pretože podvodníci si v dnešnej dobe dávajú veľmi záležať, aby ich podvody boli čo najviac vierohodné. V minulosti obľúbeným podvodom boli falošné domény, ktoré boli takmer totožné s tými pravými, väčšinu doménami bánk. V priebehu času sa tento podvod stal sofistikovanejším a podvodníci priamo šíria odkazy na nimi vytvorené webové stránky, ktoré slúžia ako náprotivok reálnych stránok. Dnes sú v tomto odvetví populárne aj podvody s falošným investovaním, kedy sa podvodník vydáva za finančného poradcu a takýmto spôsobom od vás vyláka vaše bankové údaje, to všetko pod zámienkou vám “pomôcť a zúročiť” vaše peniaze, ktoré už nikdy neuvidíte. A pokým pojem phishing opisuje samotný spôsob “chytania” človeka pojem Spoofing označuje vydávanie sa za dôveryhodnú osobu alebo organizáciu. Úspech spoofingu je založený na manipulácii a využívaní psychických trikov. Samotný úspech kyberpodvodov závisí od vzájomnej prepracovanosti phishingu a spoofingu.

Phishing je možné rozoznať podľa viacerých faktov. Jedným z nich sú oslovenia, gramatika a jazyková štylizácia. Podvodníci často používajú buď neformálne alebo všeobecné oslovenia, nesprávne predložkové väzby, nesprávne skloňovanie alebo sa často vyskytujú gramatické chyby. Oficiálna inštitúcia v osobných správach používa priame oslovenia a jej pracovníci zvládajú jazyk na dostatočne vysokej úrovni. Aj toto môže byť prvým varovným signálom, že sa jedná o phishing. Žiadna oficiálna inštitúcia od vás nikdy nebude žiadať osobné informácie! Banka ich nikdy nežiada ani telefonicky, ani mailom a už nikdy nie preto, aby sa dostali do vášho účtu. Pokiaľ niekto žiada tieto informácie týmito spôsobmi, takmer 100% sa jedná o podvod. Pri linkoch a weboch môže pomôcť sledovať adresu danej stránky. Vždy je potrebné mať napamäti, že ak ponuka znie až príliš dobre, je potrebné zvýšiť opatrnosť a sledovať práve tieto signály, ktoré sme si opísali.

V dnešnom článku sme si predstavili najbežnejšie internetové podvody. Dúfame, že vám tento článok pomôže sa na internete  bezpečne orientovať a rozoznávať nebezpečenstvá a podvody.

 

zdroje : Čo sú phishingové podvody a ako sa pred nimi chrániť? | ESET , What is Spoofing & How to Prevent it (kaspersky.com)

Ak sa ti článok páčil, určite budeme radi za jeho zdieľanie

LinkedIn
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Ďalšie články, ktoré by ťa mohli zaujať

Bezpečnosť
Peter Lehocký

#3 Bezpečnosť na internete: Všeobecne platné tipy a rady

V prechádzajúcich dvoch článkoch sme si predstavili bezpečnostné hrozby a podvody, ktoré na vás čakajú na internete. V dnešnom článku si predstavíme opatrenia, ktorými takéto hrozby minimalizujete, situácie, v ktorých sú vaše citlivé dáta v najväčšom nebezpečenstve, a tiež to ako po sebe na internete zanechávať čo najmenej stôp. Opatrení,

Čítať ďalej >
IoT
Tomáš Zajíc

Práce študentov 2. semestra ŠTC 2023 – Snímač v simulovanom prostredí Raspberry Pi

V druhom semestri programu ŠTC Microsoft sa naši študenti mohli venovať IoT alebo programovaniu. Martina Inkábová je ďalšou z tých, ktorí sa vydali práve cestou IoT. Náplňou jej výstupného projektu bolo vytvoriť snímač v simulovanom priestore Raspberry Pi kontrolujúci teplotu a vlhkosť v miestnosti – podstatné faktory pre komfort a zdravie ľudí. Napriek tomu,

Čítať ďalej >

Jedna odpoveď

  1. Right here is the perfect webpage for everyone who would like to understand this topic. You understand a whole lot its almost tough to argue with you (not that I personally would want to…HaHa). You definitely put a new spin on a topic that’s been written about for a long time. Wonderful stuff, just great!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Pokračovaním v prehliadaní blogu súhlasíte s používaním súborov cookies. Viac sa o nich môžete dozvedieť na podstránke Zásady ochrany osobných údajov.
Pokračovaním v prehliadaní blogu súhlasíte s používaním súborov cookies. Viac sa o nich môžete dozvedieť na podstránke Zásady ochrany osobných údajov.