Práce študentov 2. semestra ŠTC 2023 – Kontrola Výfukových plynov

Kontrola emisií u osobných áut na Slovensku sa musí vykonávať každé 2 roky. Výnimkou sú len úplne nové autá, ktoré prvú emisnú kontrolu absolvujú až po 4 rokoch a následne každé 2 roky. Problém však spočíva v tom, že 2 roky sú pre vozidlá pomerne dlhá doba. Pri kontrole emisií nejde len o bezpečnosť a ekológiu, ale aj o stav motora. Na základe testov vieme z emisnej kontroly posúdiť, či je motor v poriadku. Pravidelné kontroly pomáhajú predchádzať vážnym problémom chodu auta.

Kontrola emisií sa uskutočňuje na základe hodnôt, ktoré boli určené výrobcom daného vozidla. Ak hodnoty nepresahujú stanovený limit, auto je spôsobilé na jazdu v cestnej premávke. Ak je však hodnota príliš nízka, môže to znamenať problém s DPF filtrom. DPF filter, alebo filter pevných častíc, sa používa u každého dieselového vozidla približne od roku 2008. Výfukové plyny prejdú cez tento filter, kde sa zachytia nečistoty. Tieto nečistoty sa uvoľňujú z filtra až pri zohriatom motore približne po hodinovej jazde a pri rýchlosti vyššej ako 100 km/h. Z týchto údajov vyplýva, že autom je potrebné ísť pomerne ďaleko, aby sa DPF filter vyčistil. Lenže viac ako polovica vozidiel fungujúcich dlhodobo len v meste nemá možnosť tento filter vyčistiť. Tým pádom sa filter môže upchať, z motora potom nevychádza dostatok výfukových plynov a autu klesá výkon. Takéto auto prejde dokonale emisnou kontrolou, avšak o pár týždňov sa môže upchať motor, ktorý sa za následok môže zadrieť, a bude ho potrebné vymeniť.

Na tento problém vymyslel Gabriel Legath, študent ŠTC Microsoft, riešenie pomocou IoT zariadenia. Výfukové plyny obsahujú 3 hlavné zložky: vodná para, oxid uhličitý a dusík. Tieto 3 zložky a teplota výfukových plynov nám stačia na určenie stavu motora – či všetko funguje ako má. IoT zariadenie poskytuje presnú hodnotu v percentách, koľko ktorej látky obsahujú výfukové plyny a akú majú teplotu v reálnom čase. Ak hodnoty nie sú v norme, majiteľ auta vie okamžite zistiť, kde sa nachádza problém a začne ho riešiť oveľa skôr, ako sa niečo vážne pokazí. Zariadenie bude ideálne pre firmy, ktoré majú rovnaký typ vozidla vo väčšom počte. Týmto sa presnosť dát ešte zvýši, všetko jednoducho a v reálnom čase.

Ak sa ti článok páčil, určite budeme radi za jeho zdieľanie

LinkedIn
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Ďalšie články, ktoré by ťa mohli zaujať

Bezpečnosť
Peter Lehocký

#3 Bezpečnosť na internete: Všeobecne platné tipy a rady

V prechádzajúcich dvoch článkoch sme si predstavili bezpečnostné hrozby a podvody, ktoré na vás čakajú na internete. V dnešnom článku si predstavíme opatrenia, ktorými takéto hrozby minimalizujete, situácie, v ktorých sú vaše citlivé dáta v najväčšom nebezpečenstve, a tiež to ako po sebe na internete zanechávať čo najmenej stôp. Opatrení,

Čítať ďalej >
IoT
Tomáš Zajíc

Práce študentov 2. semestra ŠTC 2023 – Snímač v simulovanom prostredí Raspberry Pi

V druhom semestri programu ŠTC Microsoft sa naši študenti mohli venovať IoT alebo programovaniu. Martina Inkábová je ďalšou z tých, ktorí sa vydali práve cestou IoT. Náplňou jej výstupného projektu bolo vytvoriť snímač v simulovanom priestore Raspberry Pi kontrolujúci teplotu a vlhkosť v miestnosti – podstatné faktory pre komfort a zdravie ľudí. Napriek tomu,

Čítať ďalej >
IoT
Tomáš Zajíc

Práce študentov 2. semestra ŠTC 2023 – Vizualizácia dát z futbalových zápasov

Študenti ŠTC na konci druhého semestra programu odovzdávajú projekty, na ktorých počas neho usilovne pracovali. Ďalší z našich IoT študentov, Lukáš Nagy, si pre svoj záverečný projekt zvolil vizualizáciu dát z futbalových zápasov a tréningov. Na realizáciu tohto projektu bola využitá cloudová služba Azure od spoločnosti Microsoft, do ktorej boli informácie posielané pomocou

Čítať ďalej >

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Pokračovaním v prehliadaní blogu súhlasíte s používaním súborov cookies. Viac sa o nich môžete dozvedieť na podstránke Zásady ochrany osobných údajov.
Pokračovaním v prehliadaní blogu súhlasíte s používaním súborov cookies. Viac sa o nich môžete dozvedieť na podstránke Zásady ochrany osobných údajov.