#1 Bezpečnosť na internete: Malware – hrozba dnešnej doby

V dnešnej dobe plnej inovácií, kde každá prináša priestor pre podvody, dezinformácie a  zasiahnutie do súkromia, si musíme svoju bezpečnosť dobre strážiť. V nasledujúcich článkoch si predstavíme jednotlivé typy hrozieb, ako ich rozoznať a ako sa pred nimi chrániť.

 

Prvou bezpečnostnou hrozbou je Malware – malicious software (škodlivý softvér). Tento pojem zastrešuje akýkoľvek program alebo kód, ktorý je škodlivý pre systémy. Hlavnou úlohou Malware je poškodenie alebo znefunkčnenie zariadení, často tým, že prevezmú určitú časť riadenia operácií  zariadenia. Malware môže mať rôzne účely ako napríklad: sabotovať schopnosť dokončiť prácu, kradnúť osobné dáta, špehovať počítačovú aktivitu alebo meniť  základné účely počítača.  Práve podľa využitia sa Malware delí na niekoľko základných typov.

Softvér, ktorého účelom je zobrazovať podvodné a zavádzajúce reklamy, nazývame Adware. Ďalším účelom Adware je sledovanie aktivity na internete. Najnebezpečnejšie na ňom je, že sa maskuje ako legitímny program alebo sa pripojí na legitímny program, aby bol nainštalovaný do zariadenia. Pokiaľ cítime, že sme napadnutý takýmto malvérom, môžeme pre jeho odstránenie použiť aplikáciu Microsoft Defender XDR. Inštalácii Adware môžeme predísť tým, že súbory a linky budeme sťahovať len zo známych zdrojov.

 

Ďalšou nebezpečnou hrozbou je Spyware. Úlohou Spyware je sledovať aktivitu na zariadení. Je schopný zistiť, aké stránky a linky otvárate, v akých programoch pracujete a podobne. Práve pomocou Spyware mnohokrát internetový podvodníci začínajú aktivity s názvom Phishing a Spoofing, ktoré si preberieme v ďalšom článku. Autori Spyware veľmi často prezentujú svoje programy pomocou klamlivého marketingu – urýchľovač internetu, alternatívny internetový vyhľadávač, správca preberania súborov… . Podobne ako pri Adware je najlepšou ochranou neotvárať súbory a linky z neznámych zdrojov.

 

Trójsky kôň, Vírus a Červy(Worms) sú tri pojmy, ktoré spolu úzko súvisia.  Trójsky kôň je prenášačom počítačového vírusu. Mnohí odborníci na kybernetickú bezpečnosť Trójskeho koňa označujú ako “švajčiarsky nožík hackerstva” pre vysokú škálu možností, ktoré Trójsky kôň môže vykonať. Najčastejšie použitia Trójskeho koňa sú takzvané zadné dvierka a sťahovač (sťahovanie súborov bez vášho vedomia).  Do zariadení sa dostáva, ako neškodný program o ktorom si myslíme, že je užitočný a pre nás prospešný, zatiaľ čo si inštalujeme program, ktorý v sebe nesie nebezpečný vírus. Tento vírus môže mať dve podoby. Tou prvou je klasický počítačový vírus, ktorý sa naviaže na súbory a tak si vytvára zabezpečenie pred antivírusovou ochranou a začína prejavovať svoje “reálne zámery”. Worms fungujú na podobnom princípe ako vírusy s tým rozdielom, že sú schopné fungovať aj bez aktivácie človekom.

Efektívnym spôsobom ako sa chrániť pred týmito hrozbami je použitie antivírusovej ochrany – presnejšie antimalvérovej ochrany.  Jedným z takýchto produktov je Microsoft Defender. Je to vstavaný bezplatný softvér systému Microsoft Windows. Účinné je tiež, operačný systém udržovať pravidelne aktualizovaný. Vo vašom prehliadači môžete nastaviť blokovanie vyskakovacích okien, ktoré pomáha minimalizovať riziko kliknutia na podvodné reklamy. V prehliadači Microsoft Edge je možnosť nastaviť Windows Smart Screen filter, ktorý vás upozorní v prípade, že stránku na ktorú vstupujete vyhodnotí ako nebezpečnú.

Prostredie aplikácie Microsoft Defender

 

zdroje: Ochrana počítača pred vírusmi – Podpora spoločnosti MicrosoftČo je počítačový červ? | Malwarebytes  | Vírus trójskeho koňa | Malvér trójskeho koňa | Čo je trójsky vírus (malwarebytes.com) | Čo je spyware | Odstraňovanie a ochrana pred spyware | Malwarebytes  | Adware – Čo je Adware a ako odstrániť Adware (malwarebytes.com)Čo je kybernetická bezpečnosť? | Zabezpečenie od spoločnosti Microsoft  | Microsoft Defender XDR | Zabezpečenie od spoločnosti MicrosoftČo je malvér? Definícia, typy a ochrana malvéru (malwarebytes.com)

Ak sa ti článok páčil, určite budeme radi za jeho zdieľanie

LinkedIn
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Ďalšie články, ktoré by ťa mohli zaujať

Bezpečnosť
Peter Lehocký

#3 Bezpečnosť na internete: Všeobecne platné tipy a rady

V prechádzajúcich dvoch článkoch sme si predstavili bezpečnostné hrozby a podvody, ktoré na vás čakajú na internete. V dnešnom článku si predstavíme opatrenia, ktorými takéto hrozby minimalizujete, situácie, v ktorých sú vaše citlivé dáta v najväčšom nebezpečenstve, a tiež to ako po sebe na internete zanechávať čo najmenej stôp. Opatrení,

Čítať ďalej >
IoT
Tomáš Zajíc

Práce študentov 2. semestra ŠTC 2023 – Snímač v simulovanom prostredí Raspberry Pi

V druhom semestri programu ŠTC Microsoft sa naši študenti mohli venovať IoT alebo programovaniu. Martina Inkábová je ďalšou z tých, ktorí sa vydali práve cestou IoT. Náplňou jej výstupného projektu bolo vytvoriť snímač v simulovanom priestore Raspberry Pi kontrolujúci teplotu a vlhkosť v miestnosti – podstatné faktory pre komfort a zdravie ľudí. Napriek tomu,

Čítať ďalej >

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Pokračovaním v prehliadaní blogu súhlasíte s používaním súborov cookies. Viac sa o nich môžete dozvedieť na podstránke Zásady ochrany osobných údajov.
Pokračovaním v prehliadaní blogu súhlasíte s používaním súborov cookies. Viac sa o nich môžete dozvedieť na podstránke Zásady ochrany osobných údajov.