Práce študentov 2. semestra ŠTC 2023 – Task Manager

Študenti ŠTC ročníka 2023 pred mesiacom úspešne dokončili 2. semester, kde sa vzdelávali buď v programovaní, alebo v IoT (internete vecí). V nasledujúcich blogových príspevkoch sa pozrieme na ich jednotlivé projekty a priblížime si ich.

Programovanie

Od septembra do decembra 2023 sa naši študenti zo skupiny programovania neštandardne venovali spoločnému projektu, a to tvorbe aplikácie slúžiacej na sledovanie úloh. Pod dohľadom člena Microsoft Learn Student Ambassadors, Tadeáša Draba, boli študenti rozdelení do developerských tímov a pracovali na rôznych aspektoch projektu. Táto skúsenosť im pomohla zdokonaliť sa v práci v tíme, ako aj naučiť sa niečo o spôsoboch plnenia úloh v tíme, ako „kanban“ či „scrum“. Back-end projektu bol tvorený v programovacom jazyku TypeScript, zatiaľ čo front-end bol vytvorený pomocou aplikácie React a Node.js. Kód finálnej aplikácie bol nahraný na GitHub. Celkovo 6 študentov sa podieľalo na tomto projekte, menovite Lehocký Peter, Kotlik Peter, Soma Yuri, Gál Milan, Líška Leo, Klaubert Sebastian.

 

Prostredníctvom webinárov a jednotlivých zadaní sa naši študenti oboznámili so základnou syntaxou a logikou programovacieho jazyka TypeScript, objektovo orientovaným programovaním a vytváraním internej databázy programu. Taktiež sa naučili, ako si vytvoriť vlastný server v Node.js, ako vytvoriť webovú aplikáciu pomocou React a mnoho ďalšieho.

Výsledkom projektu bola aplikácia na sledovanie úloh s funkciami vytvorenia, zmeny a mazania úloh, pridelenia termínu k úlohám, priradenia dôležitosti úlohy a vlastného štítku, ako aj osoby, ktorá má konkrétnu úlohu splniť. Aj keď sa táto aplikácia nedá porovnať s aplikáciami ako Planner alebo To Do od spoločnosti Microsoft, študentom priniesla omnoho viac ako len jej funkčný výstup. Vďaka svojej tvrdej práci sa študenti naučili sami vytvoriť aplikáciu, a to je to najpodstatnejšie.

Ak sa ti článok páčil, určite budeme radi za jeho zdieľanie

LinkedIn
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Ďalšie články, ktoré by ťa mohli zaujať

Bezpečnosť
Peter Lehocký

#3 Bezpečnosť na internete: Všeobecne platné tipy a rady

V prechádzajúcich dvoch článkoch sme si predstavili bezpečnostné hrozby a podvody, ktoré na vás čakajú na internete. V dnešnom článku si predstavíme opatrenia, ktorými takéto hrozby minimalizujete, situácie, v ktorých sú vaše citlivé dáta v najväčšom nebezpečenstve, a tiež to ako po sebe na internete zanechávať čo najmenej stôp. Opatrení,

Čítať ďalej >
IoT
Tomáš Zajíc

Práce študentov 2. semestra ŠTC 2023 – Snímač v simulovanom prostredí Raspberry Pi

V druhom semestri programu ŠTC Microsoft sa naši študenti mohli venovať IoT alebo programovaniu. Martina Inkábová je ďalšou z tých, ktorí sa vydali práve cestou IoT. Náplňou jej výstupného projektu bolo vytvoriť snímač v simulovanom priestore Raspberry Pi kontrolujúci teplotu a vlhkosť v miestnosti – podstatné faktory pre komfort a zdravie ľudí. Napriek tomu,

Čítať ďalej >

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Pokračovaním v prehliadaní blogu súhlasíte s používaním súborov cookies. Viac sa o nich môžete dozvedieť na podstránke Zásady ochrany osobných údajov.
Pokračovaním v prehliadaní blogu súhlasíte s používaním súborov cookies. Viac sa o nich môžete dozvedieť na podstránke Zásady ochrany osobných údajov.