#1 Efektivita pri práci: Tipy a triky na učenie

Učenie je veľmi komplexný a zložitý proces. Ak chceme z učenia vyťažiť čo najviac, musíme si naň pripraviť adekvátne podmienky. V dnešnej dobe môže byť náročné učiť sa správne. Práve preto sa budeme tejto problematike venovať ďalej v dnešnom článku.

Ešte predtým než prejdeme k samotnému učeniu, musíme si prispôsobiť okolie okolo nás. Dobré je začať úpravou svetelných zdrojov a nastaviť ich tak, aby sme mali osvetlený priestor okolo nás. Podmienky pri učení tiež vylepší úprava teploty na komfortnú úroveň, napríklad vetraním. Pre správne učenie je tiež potrebné nájsť si kľudné a nerušivé prostredie. Hlavným rušivým faktorom sú v dnešnej dobe aj sociálne siete a notifikácie, ktoré dokážu náš proces učenia ľahko narušiť, preto odporúčame si upozornenia vypnúť a jasne vymedziť čas pre učenie.

Pokiaľ chceme z učenia vyťažiť maximum, je dôležité si efektívne a strategicky naplánovať, ako aj správne zadeliť, kedy sa čo učiť. Vždy treba zvážiť náročnosť daného predmetu a učiva, čas, ktorý strávime učením, a ten najdôležitejší faktor – náš osobný vzťah k učivu. Ďalej už nasleduje samotný akt učenia sa. A tu každému vyhovuje iný spôsob. Vo všeobecnosti je však jedným z najlepších spôsobov proces efektívneho čítania a interpretácie. Tento spôsob spočíva v čítaní učiva, pochopení jeho kontextu a jeho následnom vysvetľovaní, či už samému sebe, alebo niekomu inému.

Avšak bezhlavé čítanie a rozprávanie toho istého dookola ešte neznamená, že sa to aj reálne naučíme a uložíme do dlhodobej pamäti. Práve pre odstránenie tohto nedostatku si vysvetlíme techniku Pomodoro.

Pomodoro je technika učenia založená na správnom využívaní času na prácu a prestávky. Tento koncept predstavil a vytvoril Francesco Cirillo. Odporúčané rozmedzie pre jeden pracovný interval je 25 až 40 minút. Po každom takomto pracovnom intervale je vhodné si dať prestávku 5 až 10 minút. Po 4 pracovných intervaloch si môžeme dať prestávku dlhšiu. Vhodné je interval začať zopakovaním učiva z minulého intervalu a potom pokračovať v novom učive.

Veľmi dôležitým faktorom sú aj rôzne aktivity, ktoré zvyšujú činnosť mozgu a tým pádom aj efektivitu učenia. Veľmi veľkú výhodu pre náš mozog má pravidelná fyzická aktivita, a to aspoň 2-3 krát do týždňa. Ruka v ruke s pravidelným cvičením ide správna a vyvážená životospráva a dostatočný pitný režim. Veľmi podstatným faktorom je aj dostatočný spánok. Zlepšiť mozgovú aktivitu môže pomôcť napríklad aj meditácia, ale aj mentálny tréning v podobe riešenia Rubikovej kocky alebo logické hry.

 

Dúfame, že Vám dnešný článok pomôže pri ďalšom štúdiu. To, ako vám dokážu digitálne technológie pomôcť pri vzdelávaní, sa dozviete v našom ďalšom príspevku.

 

 

Zdroje: soshotel.skvysokeskoly.skako-sa-naucit-skor.comreferaty.aktuality.skupjs.sktechtarget.com

Ak sa ti článok páčil, určite budeme radi za jeho zdieľanie

LinkedIn
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Ďalšie články, ktoré by ťa mohli zaujať

Bezpečnosť
Peter Lehocký

#3 Bezpečnosť na internete: Všeobecne platné tipy a rady

V prechádzajúcich dvoch článkoch sme si predstavili bezpečnostné hrozby a podvody, ktoré na vás čakajú na internete. V dnešnom článku si predstavíme opatrenia, ktorými takéto hrozby minimalizujete, situácie, v ktorých sú vaše citlivé dáta v najväčšom nebezpečenstve, a tiež to ako po sebe na internete zanechávať čo najmenej stôp. Opatrení,

Čítať ďalej >
IoT
Tomáš Zajíc

Práce študentov 2. semestra ŠTC 2023 – Snímač v simulovanom prostredí Raspberry Pi

V druhom semestri programu ŠTC Microsoft sa naši študenti mohli venovať IoT alebo programovaniu. Martina Inkábová je ďalšou z tých, ktorí sa vydali práve cestou IoT. Náplňou jej výstupného projektu bolo vytvoriť snímač v simulovanom priestore Raspberry Pi kontrolujúci teplotu a vlhkosť v miestnosti – podstatné faktory pre komfort a zdravie ľudí. Napriek tomu,

Čítať ďalej >

Jedna odpoveď

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Pokračovaním v prehliadaní blogu súhlasíte s používaním súborov cookies. Viac sa o nich môžete dozvedieť na podstránke Zásady ochrany osobných údajov.
Pokračovaním v prehliadaní blogu súhlasíte s používaním súborov cookies. Viac sa o nich môžete dozvedieť na podstránke Zásady ochrany osobných údajov.