#2 Efektivita pri práci: Aplikácie pre efektívne učenie

V minulom článku sme si predstavili tipy a triky pre efektívnejšie učenie. Dnes by sme na to radi nadviazali výberom aplikácií, ktoré vám môžu pomôcť učenie posunúť na vyšší level. V tomto článku si predstavíme širokú škálu aplikácií a ich využitia. Tieto aplikácie vám pomôžu plánovať si úlohy, efektívnejšie si písať poznámky alebo bojovať s prokrastináciou.

Ako prvé by sme radi začali aplikáciami, ktoré vám pomôžu lepšie organizovať čas. Jednou z takýchto aplikácií je aplikácia Microsoft Planner.  Môžete si tu vytvoriť tabuľu s každým predmetom, kde si viete zaznamenávať úlohy, písomky, prezentácie a mnoho iných vecí, ktoré potrebujete. Takto si môžete rozplánovať svoje povinnosti  a úlohy. Na podobnom princípe funguje aj aplikácia Microsoft To Do, v rámci ktorej úlohy vytvárame priamo. Obe tieto aplikácie vedia medzi sebou spolupracovať.

Zapisovanie úloh do aplikácie Microsoft Planner

Základom kvalitného učenia sú aj kvalitne spracované poznámky. Práve v tomto smere vám môže pomôcť aplikácia Microsoft OneNote. OneNote si predstavte ako digitálny zošit. Pre každý predmet si viete vytvoriť separátny zošit  a do neho si ďalej písať svoje poznámky a taktiež v prípade potreby kresliť alebo vkladať  obrázky. Text si vieme veľmi jednoducho rozložiť, rôznymi spôsobmi zvýrazňovať, členiť a zväčšovať. Užitočnou funkciou je aj asistent pre matematický text, pomocou ktorého ručne napísaný  text prekonvertujete na  matematický príklad. OneNote poskytuje všetko čo pri písaní poznámok potrebujete.

Digitálny zošit v aplikácii Microsoft OneNote

Pri opakovaní učiva vám pomôže aplikácia Microsoft Forms. Práve pomocou tejto aplikácie si viete vytvoriť kvízy alebo testy a v nich si otestovať vedomosti, a tak sa lepšie pripraviť na písomku alebo ústne skúšanie. Do skúšobných testov možno zakomponovať úlohy zamerané na vpisovanie textu, výber odpovedí alebo zadanie matematického výsledku. Aplikáciu Microsoft Forms však môžete tiež využiť pri písaní odbornej práce, keď potrebujete zozbierať dáta od ľudí. Rýchle opakovanie učiva urýchli aplikácia  Quizlet. Pomocou tejto aplikácie si dokážete vytvárať štítky pre rýchle opakovanie hlavných pojmov, vybraných vzorcov alebo aj celých poučiek. Práve takéto kartičky sú efektívnym doplnkom k technike Pomodoro, ktorú sme si vysvetlili v minulom článku.

Aplikácia  Microsoft Copilot, patriaca to skupiny umelej inteligencie s využitím technológie GPT-4, je stavaná na vyhľadávači Bing a umožňuje efektívnejšie vyhľadávať aktuálne informácie. Veľkou výhodou aplikácie Copilot je typ výstupu, keďže vám dáta usporiada do tabuľky. Pomôcť dokáže aj pri vytváraní textov, tvorbe poznámok z internetu a vytváraní obrázkov. Oproti iným umelým inteligenciám Copilot poskytuje odkazy na stránky o ktoré sa pri tvorbe textu opieral.  Riešenia svojich matematických problémov môžete skontrolovať pomocou aplikácie Microsoft Math Solver.  Aplikácia Math Solver vie vyriešiť matematický problém a poskytnúť k nemu podrobné riešenie.  V oblasti technológií si svoje vedomosti rozšírite pomocou Microsoft Learn. Minecraft: Education Edition je aplikáciou, ktorá výrok škola hrou zobrala naozaj doslovne. Táto verzia obľúbenej hry Minecraft poskytuje interaktívne zdokonalenie sa či  už v chémií, matematike, informatike alebo biológii.

Umelá inteligencia v aplikácii Microsoft Copilot

K zníženiu úrovne prokrastinácie môže pomôcť napríklad pre-build aplikácia Windows 11 s názvom Sústredenie. V rozhraní aplikácie si možno nastaviť, koľko času sa v ten deň chcete venovať učeniu, aký čas bude mať jedna séria učenia a na ako dlho si dopriať zaslúženú prestávku. Táto aplikácia opäť nadväzuje na techniku Pomodoro. Zábavný spôsob ako bojovať s prokrastináciou je aplikácia Forest: Stay focused.  Na začiatku si nastavíte interval na učenie a v ten moment  začne v aplikácii rásť strom, pokiaľ však počas tohto intervalu opustíme rozhranie aplikácie, tak strom umrie a budete musieť začať odznova. Ďalšou možnosťou ako odolať nástrahám prokrastinácie je mierne drastickejšie riešenie. Týmto riešením sú aplikácie Cold Turkey a Freedom, ktoré Vám počas vami nastaveného intervalu zablokujú prístup k vami zvoleným internetovým stránkam alebo aplikáciám.

Veríme, že vám táto naša kratšia séria príspevkov pomôže s učením. 😉

Ak sa ti článok páčil, určite budeme radi za jeho zdieľanie

LinkedIn
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Ďalšie články, ktoré by ťa mohli zaujať

Bezpečnosť
Peter Lehocký

#3 Bezpečnosť na internete: Všeobecne platné tipy a rady

V prechádzajúcich dvoch článkoch sme si predstavili bezpečnostné hrozby a podvody, ktoré na vás čakajú na internete. V dnešnom článku si predstavíme opatrenia, ktorými takéto hrozby minimalizujete, situácie, v ktorých sú vaše citlivé dáta v najväčšom nebezpečenstve, a tiež to ako po sebe na internete zanechávať čo najmenej stôp. Opatrení,

Čítať ďalej >
IoT
Tomáš Zajíc

Práce študentov 2. semestra ŠTC 2023 – Snímač v simulovanom prostredí Raspberry Pi

V druhom semestri programu ŠTC Microsoft sa naši študenti mohli venovať IoT alebo programovaniu. Martina Inkábová je ďalšou z tých, ktorí sa vydali práve cestou IoT. Náplňou jej výstupného projektu bolo vytvoriť snímač v simulovanom priestore Raspberry Pi kontrolujúci teplotu a vlhkosť v miestnosti – podstatné faktory pre komfort a zdravie ľudí. Napriek tomu,

Čítať ďalej >

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Pokračovaním v prehliadaní blogu súhlasíte s používaním súborov cookies. Viac sa o nich môžete dozvedieť na podstránke Zásady ochrany osobných údajov.
Pokračovaním v prehliadaní blogu súhlasíte s používaním súborov cookies. Viac sa o nich môžete dozvedieť na podstránke Zásady ochrany osobných údajov.