Microsoft MakeCode je voľne dostupná, open source platforma, ktorá slúži na získavanie  skúseností s programovaním. Tieto skúsenosti poskytujú výborný základ pre budúcich programátorov.

Výhody Microsoft MakeCode

Microsoft MakeCode prináša informatiku pre všetkých študentov so zábavnými projektami, okamžitými výsledkami a blokovými aj textovými editormi a je pre študentov na rozličných úrovniach. Práca s MakeCode je veľmi intuitívna a študent si rýchlo zvykne na prácu v tomto prostredí. Taktiež obsahuje zaujmavé vymoženosti ako napríkad :

Simulátor – Interaktívny simulátor poskytuje študentom okamžitú odozvu na to, ako ich program pracuje a uľahčuje testovanie a ladenie ich kódu.

Blokový editor – Študenti, ktorí sú pri programovaní noví, môžu začať s farebnými blokmi, ktoré sa dajú ľubovoľne presúvať po ich pracovnej ploche a pomocou nich vytvoriť vlastný program.

JavaScript editor – Keď sú už študenti pripravení, môžu prejsť na plnohodnotný JavaScript editor s útržkami kódu, popiskami a detektorom chýb, ktoré im pomôžu pri práci.

Začíname

Microsoft má o MakeCode vytvorenú stránku, ktorú nájdete na odkaze www.makecode.comNachádza sa na nej množstvo zaujímavých informácií. Po otvorení stránky sa vám zobrazí zoznam MakeCode technológií. Na prácu s väčšinou MakeCode nástrojov potrebujete iba webový prehliadač a internetové pripojenie. Nemusíte nič inštalovať ani sťahovať, avšak na niektoré technológie existujú aj aplikácie na stiahnutie, ktoré pridávajú zaujímavé doplnkové funkcie. MakeCode je zadarmo a pracuje naprieč všetkými platformami a prehliadačmi.

Aplikácie na stiahnutie

Medzi MakeCode technológie, ktoré majú aplikácie na stiahnutie patrí micro:bit, Adafruit, Cue a LEGO® MINDSTORMS® Education EV3. Všetky sa dajú stiahnuť zadarmo a aj na mobilné zariadenia s operačným systémom Android, ako je mobil alebo tablet. Cue má dokonca aj aplikáciu na stiahnutie, ktorá je kompatibilná s operačným systémom iOS.

Prehľad dostupných technológií:

Komunita

Microsoft MakeCode má pomerne širokú komunitu učiteľov, vývojárov a prekladateľov. Na tomto odkaze nájdete ich výtvory a články. 

Učitelia

Pre učiteľov sú tu voľne dostupné osnovy a projekty, ktoré vám pomôžu zakomponovať MakeCode do vyučovacieho procesu. Taktiež sa tam nachádza blog, kde sa pravidelne uverejňujú informácie o všetkých nových vydaniach, nadchádzajúcich udalostiach a ďalších novinkách pre komunitu.

Pre učiteľov existuje stránka s veľmi dobre spracovanými osnovami na vyučovanie. Tie uľahčujú učiteľom zakomponovanie Minecraft MakeCode do vyučovacieho procesu a zatraktívnenie výučby.

Vývojári

Pre vývojárov je na stránke možnosť pozrieť sa na developerskú dokumentáciu MakeCode, alebo pridať funkciu do MakeCode na GitHube

Prekladatelia

Prekladatelia sa môžu pripojiť na Crowdin a pomôcť preložiť MakeCode do Slovenčiny.

Minecraft MakeCode po slovensky

Úvodná stránka Minecraft MakeCode spolu so všetkými návodmi, je už dokonca preložená aj do slovenčiny. Avšak ešte sa nachádza len v Beta verzii, čo znamená, že sa nedá spojiť s aplikáciou Minecraft alebo Minecraft: Education Edition. Na jej preklade sa ešte stále pracuje.