Odporúčané technické parametre pre Minecraft: Education Edition server

Ako určite už niektorí viete, Minecraft: Education Edition svety je možné skúmať nielen samostatne ale aj v skupine. Tento článok sa zameria na hardwarovú stránku veci. Dozviete sa aké zariadenie je najvhodnejšie pre vás, ktoré z nich je optimálnou voľbou.

Ako vlastne funguje Minecraft: Education Edition multiplayer (hra pre viacerých hráčov)?

Funguje na princípe peer to peer tzv. klient ku klientovi. To znamená, že je možné byť pripojený s ďalšími užívateľmi bez potreby dedikovaného servera. Hlavný počítač, počítač ku ktorému sú pripojení ostatní používatelia, vytvára mapu – svet. Ak je veľa používateľov pripojených v jednom svete môžu nastať problémy, hlavný počítač nebude vládať pripojenie ostatných používateľov.

Takáto situácia sa dá riešiť nasledujúcimi spôsobmi:

  • znížiť počet používateľov pripojených ku hlavnému PC (učiteľský počítač)
  • nahrať jednoduchšiu mapu, menšiu veľkosť mapy, menej náročnú mapu
  • použiť výkonnejší počítač, výkonnejší hardware

Keďže je Minecraft hra, tak na svoje vykresľovanie herného obsahu používa grafickú kartu, ako primárny zdroj zobrazenia sveta. Čím výkonnejšia grafická karta, tým plynulejší sa stane svet v Minecrafte. Samozrejme tým stúpa aj cena zariadenia.

Príklady na optimálnu konfiguráciu zariadení

Malý svet a 10 pripojených užívateľov:

  • Procesor: Intel core i3 7300 alebo jeho ekvivalent
  • Grafická karta: Intel HD 4600, Intel HD 520 avyššie, Nvidia GTX 860M a vyššie
  • Operačná pamäť RAM: 4GB a viac

Stredný svet a 20 pripojených užívateľov:

  • Procesor: Intel core i5 7500 alebo jeho ekvivalent
  • Grafická karta: Nvidia GTX 950M avyššie alebo AMD RX 560 a vyššie
  • Operačná pamäť RAM: 8GB a viac

Veľký, komplexný svet a 30+ pripojených užívateľov:

  • Procesor: Intel core i5 7600 alebo jeho ekvivalent
  • Grafická karta: Nvidia GTX 1060, Nvidia GTX 1070 avyššie alebo AMD RX 580 a vyššie
  • Operačná pamäť RAM: 8GB aviac

 

Ak teda vytvárate svet pre menšiu skupinu používateľov s primerane veľkým svetom, nemusíte sa obávať nejakých ťažkostí. Bude vám stačiť zariadenie s integrovanou grafickou kartou od spoločnosti Intel. Pri väčších a zložitejších mapách, prípadne viacerých používateľoch budete musieť siahnuť po riešení s dedikovanou grafickou kartou a aspoň štvorjadrovým procesorom. Hardvér by mal zvládnuť viacerých používateľov naraz v komplexnejšej stredne veľkej mape.

Pre náročné mapy a desiatky pripojených užívateľov budete potrebovať výkonný hardvér. Minimálne požiadavky sú grafické karty pre náročných hráčov. Optimálne zariadenie by v tomto prípade boľ stolný počítač s grafickými kartami Nvidia GTX 1070 a vyššie modely.

Teraz už vám iba zostáva si zvoliť správnu konfiguráciu a môžete ísť preskúmavať svety v Minecrafte so svojimi žiakmi.

Ak sa ti článok páčil, určite budeme radi za jeho zdieľanie

LinkedIn
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Ďalšie články, ktoré by ťa mohli zaujať

Bezpečnosť
Peter Lehocký

#3 Bezpečnosť na internete: Všeobecne platné tipy a rady

V prechádzajúcich dvoch článkoch sme si predstavili bezpečnostné hrozby a podvody, ktoré na vás čakajú na internete. V dnešnom článku si predstavíme opatrenia, ktorými takéto hrozby minimalizujete, situácie, v ktorých sú vaše citlivé dáta v najväčšom nebezpečenstve, a tiež to ako po sebe na internete zanechávať čo najmenej stôp. Opatrení,

Čítať ďalej >
IoT
Tomáš Zajíc

Práce študentov 2. semestra ŠTC 2023 – Snímač v simulovanom prostredí Raspberry Pi

V druhom semestri programu ŠTC Microsoft sa naši študenti mohli venovať IoT alebo programovaniu. Martina Inkábová je ďalšou z tých, ktorí sa vydali práve cestou IoT. Náplňou jej výstupného projektu bolo vytvoriť snímač v simulovanom priestore Raspberry Pi kontrolujúci teplotu a vlhkosť v miestnosti – podstatné faktory pre komfort a zdravie ľudí. Napriek tomu,

Čítať ďalej >

Jedna odpoveď

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Pokračovaním v prehliadaní blogu súhlasíte s používaním súborov cookies. Viac sa o nich môžete dozvedieť na podstránke Zásady ochrany osobných údajov.
Pokračovaním v prehliadaní blogu súhlasíte s používaním súborov cookies. Viac sa o nich môžete dozvedieť na podstránke Zásady ochrany osobných údajov.