Microsoft Hololens v praxi

(6 minút) Microsoft Hololens sú ukážkou toho, ako by mohla práca za počítačom vyzerať v budúcnosti. Je to technologická hračka, veľmi drahá technologická hračka, ktorá musí ešte „dozrieť“. Deje sa to však veľmi rýchlo. Hololens tu je pre bežných užívateľov na to, aby ukázal, čo sa dá dokázať s technológiou dostupnou dnes. Presne to robí výborne a ako niekto, kto si už Hololens vyskúšal, musím jednoznačne súhlasiť. Preto sa chcem zamerať na prax, na to, čo je dostupné, ale aj na to, čo nás ešte prostredníctvom tejto technológie čaká.

Prvé dojmy

Dôležité je zmieniť, že okuliare Hololens na rozdiel od okuliarov na virtuálnu realitu vkladajú informácie a aplikácie do reálneho sveta. Rozširujú našu realitu. Nerobia to ale v celom zornom poli, čo je rozhodne škoda. Objekty a informácie vidíte v obdĺžniku v strede, ako by ste sa z gauča pozerali na 140 cm televíziu. Výsledkom sú niekedy odseknuté objekty, čo trochu kazí celkový dojem. Úprimne som však bol tak unesený, že som na to do minúty zabudol. Prekvapili ma rozmery samotných okuliarov, ktoré naozaj nie sú veľké. V rukách sú ľahké, ale určite ich na hlave budete cítiť a pri dlhšom používaní to môže vadiť.

Okuliare v reálnom čase mapujú priestor okolo vás a robia to na pár výnimiek tak dobre, že vám vedia navodiť pocit reálnosti daného predmetu. Privítalo ma príjemne upravené prostredie Windowsu 10, ktoré sa ovláda gestami rúk a hlasom. Je to naozaj intuitívne a zo začiatku som sa nemohol prestať usmievať. Aplikácie presúvate pohybom ruky, kurzor je tam, kde sa pozeráte a všetko funguje výborne. Menu vyvoláte otvorením ruky a to je gesto, ktoré vám prinesie ozajstnú satisfakciu. Ja som sa tešil, kedy ho znovu môžem použiť. Na rozdiel od počítača je pracovná plocha celý priestor okolo Vás, čo sa dá veľmi efektívne využiť. Pristihol som sa dokonca pri tom, ako sa snažím využiť každý jeden kúsok miestnosti.

Prehliadač na jednu stenu, planéty do rohov, na stôl virtuálnu vázu, dokým nebudete mať útulné prostredie, ktoré vidíte len Vy. Okolo 3D objektov sa viete prechádzať, premiestňovať ich a priamo s nimi interagovať. Ako nástroj sú pripravené vynikajúco.

Využitie dnes

Pre Hololens je dnes už veľa aplikácií a ďalšie pribúdajú ako vývojári objavujú obrovský potenciál týchto okuliarov. Od interaktívneho solárneho systému uprostred miestnosti cez anatómiu ľudského tela až po návody na opravu vecí. Ovládanie vám po chvíli príde naozaj prirodzené a doslova sa zžijete s rozšírenou realitou. Najviac ma zaujala možnosť inštrukcií priamo v zornom poli, takto dokážete na diaľku opraviť v podstate hocičo za pomoci druhej osoby, ktorá vám bude za počítačom dávať inštrukcie. Ako to funguje môžete vidieť na tomto videu.

Ďalším využitím je výučba. Či už je to funkčné srdce, alebo prehliadka starovekého Ríma. Na výber sú už teraz napríklad interaktívne lekcie z biológie, fyziky, chémie a geológie. Ak by som si mal vybrať, rozhodne by som sa na vyučovanie tešil viac, ak by som vedel, že zažijem prehliadku solárnej sústavy priamo pred sebou. Sú to naozaj silné nástroje na učenie sa hrou.Srdce v rozšírenej realite s Microsoft Hololens

Samostatnou kapitolou sú však hry. Využívajú celý priestor a najlepšia z nich je pravdepodobne Roboraid. Premení realitu na bojisko, okolo vás lietajú roboty a vy ich ničíte laserom. Vyhýbate sa ich strelám a beháte po celej miestnosti, krčíte sa, skáčete. Hra vás úplne vtiahne a nebudete chcieť prestať. Ja som ju hral na vývojárskej konferencii ShowIT v miestnosti plnej ľudí a stal sa hotovou atrakciou.Lietajúce roboty v rozšírenej realite vďaka hre Roboraid

Obrovský potenciál

Myslím si, že v budúcnosti môžu pomôcť každej oblasti a budú pre ňu obrovským prínosom. Čo keby si Váš lekár dokázal pozrieť CT záber detailne z každého uhlu, alebo navrhoval ortézu priamo na virtuálnom pacientovi? Takisto si viem predstaviť interaktívne vyučovanie prírodovedných predmetov, digitálne exkurzie do vesmíru alebo do ľudského tela. Predstavte si učiteľa, ktorý pri vyučovaní biológie vysvetľuje učivo priamo na virtuálnom funkčnom srdci. Žiakov s interaktívnymi projektami, ktoré zaujmú všetkých. Možnosti sú naozaj dané len našou predstavivosťou. Dizajnérske štúdiá používajú Hololens už dnes na prehliadky návrhov v rozšírenej realite. Architekti pomocou nich navrhujú budovy. Slovenské vývojárske štúdio InLoop vytvorilo takzvané „bankovníctvo budúcnosti“- prehľad Vašich financií v rozšírenej realite. No neznie to skvelo? To najlepšie nás však ešte len čaká. Alebo nie?Ľudské telo v rozšírenej realite

Zložme si na chvíľu ružové okuliare.

Všetko toto je naozaj skvelé a technológia napreduje neskutočným tempom. Otázka však znie, či je to naozaj to, čo chceme. Dnes sa na svet pozeráme cez náš osobný dotykový displej, komunikujeme online. O pár rokov môžeme mať toto všetko v našom zornom poli. Nebude úniku pred informáciami a virtuálny svet sa stane priamou súčasťou nášho. Tak isto, ako nám vedia pomôcť sa môžu stať našou nočnou morou. Je to však riziko, ktoré musíme prijať ak sa chceme posunúť ďalej, pretože či chceme alebo nie, rozšírená realita je budúcnosť. Ja som však ochotný „zariskovať“. A čo Vy?

Hololens majú budúcnosť. Našli si svoju cieľovku a vývojári ju každý deň rozširujú. Nie sú dokonalé, ale to sa od nich zatiaľ nečaká. Dokážu však zmeniť spôsob, akým sa pozeráme na svet a to si Microsoft veľmi dobre uvedomuje. Preto je na rok 2019 naplánovaná druhá verzia, ktorá má priniesť veľa vylepšení a nám neostáva nič iné, ako s nadšením čakať.

Pár blogov na záver (v angličtine):

The incredible magical Hololens (4 minúty)
How AR will put people back to work (7 minút)
Oh Lord, Won’t You Buy Me A HoloLens? (11 minút)

Ak sa ti článok páčil, určite budeme radi za jeho zdieľanie

LinkedIn
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Ďalšie články, ktoré by ťa mohli zaujať

Bezpečnosť
Peter Lehocký

#3 Bezpečnosť na internete: Všeobecne platné tipy a rady

V prechádzajúcich dvoch článkoch sme si predstavili bezpečnostné hrozby a podvody, ktoré na vás čakajú na internete. V dnešnom článku si predstavíme opatrenia, ktorými takéto hrozby minimalizujete, situácie, v ktorých sú vaše citlivé dáta v najväčšom nebezpečenstve, a tiež to ako po sebe na internete zanechávať čo najmenej stôp. Opatrení,

Čítať ďalej >
IoT
Tomáš Zajíc

Práce študentov 2. semestra ŠTC 2023 – Snímač v simulovanom prostredí Raspberry Pi

V druhom semestri programu ŠTC Microsoft sa naši študenti mohli venovať IoT alebo programovaniu. Martina Inkábová je ďalšou z tých, ktorí sa vydali práve cestou IoT. Náplňou jej výstupného projektu bolo vytvoriť snímač v simulovanom priestore Raspberry Pi kontrolujúci teplotu a vlhkosť v miestnosti – podstatné faktory pre komfort a zdravie ľudí. Napriek tomu,

Čítať ďalej >

Jedna odpoveď

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Pokračovaním v prehliadaní blogu súhlasíte s používaním súborov cookies. Viac sa o nich môžete dozvedieť na podstránke Zásady ochrany osobných údajov.
Pokračovaním v prehliadaní blogu súhlasíte s používaním súborov cookies. Viac sa o nich môžete dozvedieť na podstránke Zásady ochrany osobných údajov.