Azure Cenová kalkulačka

Pre tých, ktorí majú radi prehľad v cenách, alebo jednoducho potrebujú vedieť, koľko za službu v Microsoft Azure zaplatia je tu prepracovaný nástroj – Microsoft Azure Pricing Calculator. Cenová kalkulačka je program, v ktorom sa môžete vyhrať, nastaviť si rôzne parametre služby a zisťovať, ako sa na základe daných parametrov vyvíja cena. V závislosti od toho, čo všetko potrebujete a kedy to potrebujete, Vám Azure Pricing Calculator vypočíta konečnú cenu.

Azure Pricing: Cenové plány

Cenovú kalkulačku nájdete online na tomto odkaze. Dostanete sa do hlavného menu, kde si vyberiete, pre akú službu potrebujete vypočítať cenu.

Parametre nastavovania sa môžu líšiť v závislosti na tom, akú službu si vyberiete. My sa dneska pozrieme na tú najpoužívanejšiu službu, ktorou je virtuálny počítač.

Pri pohľade na menu vidíte nasledovné špecifikácie:

  1. Región – je to serverové centrum, kde sa vaša služba bude nachádzať. Odporúčame voliť región najbližšie ku Vám. Ceny za službu sa môžu líšiť podľa regiónov. Nie všade sú rovnaké náklady na prevádzku serverového centra rovnaké, preto aj vaša služba nebude stáť všade rovnako.
  2. Operačný systém – niektoré operačné systémy vyžadujú licenciu, za ktorú si musíte zaplatiť. Samozrejme, viete použiť aj vlastnú licenciu a tým ušetriť nemalé náklady. Viac o tomto v bode 8.
  3. Typ – ak potrebujete ešte v počítači predinštalované aj iné služby a programy, než len samotný operačný systém, tu si ich môžete zvoliť a zahrnúť ich licencie do cenovej kalkulácie.
  4. Stupeň (Tier) – tu si vyberiete dôležitosť Vášho počítača. V závislosti na tom, ako ho potrebujete využívať, viete ušetriť nejaké peniaze oproti štandardnému nastaveniu
  5. Rada (Instance Series) – pri tejto možnosti si vyberáte z rôznych skupín hardvérového vybavenia počítača. V závislosti na tom, či potrebujete počítač na ukladanie dát, multitasking, hranie alebo renderovanie videa.
  6. Inštancia (Instance) – tu si už priamo vyberiete, aký veľký úložný priestor, koľko RAM a jadier procesora potrebujete
  7. Výpočet (Compute) – tú si vyberiete spôsob platenia. Pri určitých predplatných viete ušetriť. Viac sa dozviete v samostatnom článku venovanom týmto predplatným.
  8. OS – tu si viete zaškrtnúť, že vlastníte licenciu na daný operačný systém a tak ušetriť náklady spojené s licenciou pre OS

Pevné disky

V ďalšej skupine s názvom „Managed Disks“ si viete nastaviť aký typ harddisku chcete použiť (HDD,SSD), akú má mať kapacitu a koľko ich potrebujete.

Ďalšie špecifikácie

Ak vás zaujíma aj cena ďalších konfigurácií, viete ich väčšinou nájsť v kalkulačke samostatne a dopočítať potom ku konečnej cene. Medzi tieto služby môže patriť napríklad:

  • Verejná IP adresa – v rámci služby máte zadarmo privátnu dynamickú IP adresu, ktorá slúži na pripojenie k internetu a komunikáciu s ostatnými Azure službami. Ak sa však chcete pripojiť k vášmu počítaču z vonka, tzn. mimo služby Microsoft Azure (napr. z Vášho osobného počítača)  budete potrebovať verejnú IP adresu. Nastaviť si ju väčšinou viete priamo pri vytváraní danej Azure služby, pre ktorú ju potrebujete. Jej cenovú kalkulačku nájdete tu.
  • Sieťová prevádzka – prvých 5GB prenesených v rámci zóny (skupina najbližších regiónov) je zadarmo. Ak však túto hodnotu prekročíte, ďalšie dáta Vám budú účtované podľa cenníka.
  • Ďalšie disky – ak potrebujete viac diskov, rôznej konfigurácie, oplatí sa Vám na to použiť samostatnú kalkulačku na disky ako službu. Jej cenovú ponuku nájdete tu.

Dúfame, že po tomto sa budete vedieť lepšie zorientovať v cenovej ponuke Microsoft Azure a taktiež zistíte koľko vás, ktorá ponuka bude stáť. V prípade, že hľadáte ešte nejaké tipy na ušetrenie nákladov a konečný výpočet ceny, môžete využiť tento návod v anglickom jazyku.

Ak sa ti článok páčil, určite budeme radi za jeho zdieľanie

LinkedIn
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Ďalšie články, ktoré by ťa mohli zaujať

Bezpečnosť
Peter Lehocký

#3 Bezpečnosť na internete: Všeobecne platné tipy a rady

V prechádzajúcich dvoch článkoch sme si predstavili bezpečnostné hrozby a podvody, ktoré na vás čakajú na internete. V dnešnom článku si predstavíme opatrenia, ktorými takéto hrozby minimalizujete, situácie, v ktorých sú vaše citlivé dáta v najväčšom nebezpečenstve, a tiež to ako po sebe na internete zanechávať čo najmenej stôp. Opatrení,

Čítať ďalej >
IoT
Tomáš Zajíc

Práce študentov 2. semestra ŠTC 2023 – Snímač v simulovanom prostredí Raspberry Pi

V druhom semestri programu ŠTC Microsoft sa naši študenti mohli venovať IoT alebo programovaniu. Martina Inkábová je ďalšou z tých, ktorí sa vydali práve cestou IoT. Náplňou jej výstupného projektu bolo vytvoriť snímač v simulovanom priestore Raspberry Pi kontrolujúci teplotu a vlhkosť v miestnosti – podstatné faktory pre komfort a zdravie ľudí. Napriek tomu,

Čítať ďalej >

1 120 Odpovedí

  1. I seriously love your website.. Very nice colors & theme. Did you build this website yourself? Please reply back as I’m attempting to create my own site and would love to find out where you got this from or what the theme is named. Kudos!

  2. Nice post. I learn something new and challenging on websites I stumbleupon every day. It’s always interesting to read content from other writers and use a little something from other websites.

  3. I need to to thank you for this wonderful read!! I absolutely enjoyed every bit of it. I have got you book-marked to check out new stuff you post…

  4. Great – I should definitely say I’m impressed with your web site. I had no trouble navigating through all tabs as well as related information. It ended up being truly easy to access. Great job..

  5. You are so awesome! I don’t think I’ve truly read through anything like this before. So good to discover somebody with some genuine thoughts on this subject. Really.. thank you for starting this up. This web site is one thing that is needed on the internet, someone with a bit of originality.

  6. After looking into a handful of the blog articles on your blog, I seriously appreciate your technique of blogging. I book marked it to my bookmark webpage list and will be checking back in the near future. Please check out my website as well and tell me how you feel.

  7. There are extremely lots of details like this take into consideration. This is a wonderful denote retrieve. I provide you with the thoughts above as general inspiration but clearly you will discover questions just like the one you mention where the most significant factor will be in honest great faith. I don?t know if recommendations have emerged around such thinggs as that, but I know that your chosen job is clearly known as a fair game. Both little ones glance at the impact of only a moment’s pleasure, throughout their lives.

  8. Hi there! This blog post could not be written any better! Looking through this article reminds me of my previous roommate! He constantly kept talking about this. I most certainly will send this article to him. Pretty sure he’ll have a good read. Thanks for sharing!

  9. I wish to show my appreciation to you for rescuing me from this particular instance. As a result of scouting through the search engines and coming across ideas that were not helpful, I thought my entire life was gone. Being alive minus the strategies to the issues you’ve sorted out through your entire blog post is a critical case, and those which might have in a negative way affected my career if I hadn’t encountered your blog post. Your own personal expertise and kindness in dealing with the whole lot was crucial. I don’t know what I would’ve done if I hadn’t discovered such a stuff like this. I can at this moment relish my future. Thanks a lot very much for your professional and result oriented guide. I will not hesitate to propose your web site to anyone who wants and needs care on this issue.

  10. When I originally left a comment I seem to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on each time a comment is added I receive 4 emails with the same comment. There has to be a means you can remove me from that service? Thank you.

  11. I was pretty pleased to uncover this great site. I need to to thank you for your time for this wonderful read!! I definitely savored every part of it and I have you saved to fav to check out new information on your blog.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Pokračovaním v prehliadaní blogu súhlasíte s používaním súborov cookies. Viac sa o nich môžete dozvedieť na podstránke Zásady ochrany osobných údajov.
Pokračovaním v prehliadaní blogu súhlasíte s používaním súborov cookies. Viac sa o nich môžete dozvedieť na podstránke Zásady ochrany osobných údajov.