Metodická príručka pre vyučovanie Power Platformy

Rada by som vám v tomto článku predstavila absolventskú prácu študenta Samuela Sedlačka, ktorý v júni 2023 úspešne ukončil rozvojový program pre stredoškolských študentov s názvom Študentské Trénerské Centrum MicrosoftV treťom trimestri tohto programu sa študenti venujú svojej absolventskej práci, ktorá má byť nielen teoretická, ale aj praktická a na záver ju aj obhajujú.

Cieľom Samovej práce bolo vypracovanie metodickej príručky pre vyučovanie Power Platformy, ktorú učitelia môžu použiť na hodinách. Ako Samo napísal v úvode práce: „Z nášho pohľadu sa tieto aplikácie budú v budúcnosti využívať na dennej báze, keďže ich funkcie sú ľahko pochopiteľné a výsledok práce vie naozaj prekvapiť. Preto by sa už študenti strednej školy mali podľa nás naučiť základy s týmto balíkom aplikácií, aby boli oboznámení s možnosťami, ktoré ponúka. Sme presvedčení, že v budúcnosti sa nejeden stretne aspoň s jednou aplikáciou, preto bude určite prínosom, že budú vedieť vytvoriť jednoduché výstupy s pomocou Power Platformy.“

Keďže téma Power Platform sa na slovenských stredných školách učí len veľmi raritne, Samo sa rozhodol vytvoriť metodickú príručku, v ktorej opísal dva návody krok po kroku k vytvoreniu tabule cez Power BI a jednoduchej aplikácie cez Power Apps.

Cieľom metodickej príručky je poskytnúť učiteľom materiál, ktorý obsahuje základy pre aplikácie Power Platformy a uľahčí vyučovací proces. Metodická príručka zahŕňa tipy, ako aj postupy a obrazovú prílohu pre lepšie pochopenie danej funkcie alebo súčasti jednotlivých programov. Základy opísané v tejto príručke sú postačujúce pre pochopenie princípu programu, ako aj jeho funkcionalít, s pomocou ktorých vedia žiaci vytvoriť základné a jednoduché projekty, či už ide konkrétne o aplikáciu, webovú stránku, vizualizáciu dát a podobne.

Čo je Power Platform?

Power Platforma je balík aplikácií, ktorý Vám pomáha zautomatizovať prácu, vytvárať riešenia, analyzovať dáta a vytvárať virtuálnych agentov. Ich uplatnenie sa nachádza aj vo veľkých firmách práve vďaka tomu, že používateľ nepotrebuje mať žiadne znalosti programovania. Tieto nástroje majú jednoduché používateľské rozhranie, fungujú v cloude a poskytujú veľké množstvo funkcií. Konkrétne ide o tieto aplikácie:

  • Power BI – analýza a vizualizácia dát, práca s tabuľkami a dátami
  • Power Apps – tvorba užívateľských aplikácií, low-code
  • Power Pages – tvorba webových aplikácií, low-code
  • Power Automate – automatizácia opakujúcich procesov/úloh
  • Power Virtual Agents – virtuálni četovací aj hlasoví roboti

Príklad: Power BI

V metodickej príručke nájdete opísaný jednoduchý príklad vizualizácie údajov v aplikácii Power BI. Samo si zvolil vizualizáciu vygenerovaných dát, pomocou ktorej sa používateľ naučí základy práce s touto aplikáciou.

Ak by vás zaujímalo omnoho viac, odporúčame si pozrieť tieto linky, kde nájdete užitočné informácie aj rôzne študijne materiály pre Power BI:

V dokumentácii nájdete všetky materiály pre Power BI, stačí si len vybrať.

Príklad: Power Apps

Na demonštráciu a vysvetlenie nástroja Power Apps si pomocou metodiky vytvoríte aplikáciu „Lost&Found“ v preklade „Straty&Nálezy“. Touto metódou sa naučíte základné princípy a v praxi sia oboznámite s jednotlivými prvkami aj prácou s nimi.

Metodická príručka slúži na oboznámenie so základmi Power Platformy, preto, ak vás zaujíma viac, určite si pozrite študijné materiály a kurzy na Microsoft Learn.

Niektoré z uvedených materiálov môžu byť v anglickom jazyku.

Stiahnite si príručku v našej knižnici pre školy
na aka.ms/kniznica

Samo v závere svojej absolventskej práce v programe Študentské Trénerské Centrum Microsoft píše: „Mojim cieľom bolo sa naučiť najprv dostatok pre vytvorenie jednoduchých riešení, ktoré neskôr som zahrnul do tejto príručky. Na týchto základoch sa dá potom budovať viac vedomostí. Projekty, ktoré som tiež pre tieto účely vytvoril sú jednoduché a prehľadné, ale najmä uplatniteľné v praxi. Neskôr prebiehala fáza písania, kedy som postupne vysvetlil krok za krokom, aby čitateľ mohol spoločne so mnou vytvárať projekt. Power BI som vysvetlil vo všeobecnosti, no pri Power Apps som využil metódu, kedy sme si spoločne vytvorili aplikáciu, na pochopenie základných princípov. Projekty som taktiež vyexportoval, aby si čitatelia mohli ich naimportovať a vyskúšať.“

Preto okrem príručky si nezabudnite stiahnuť aj prílohy:

  1. Data.csv 
  2. LostandFound_1_0_0_1.zip 
  3. Retail Analysis Sample PBIX.pbix 
  4. Vyber_druheho_jazyka.pbix 

A taktiež sa spojte so Samom aj cez jeho LinkedIn profil.

Som hrdá, že v programe Študentské trénerské centrum Microsoft máme takých šikovných študentov ako je Samo. Zároveň sa teším z toho, že program je pre študentov veľmi praktický, pracujú v tímoch ale aj samostatne a ich práca nezostáva niekde v šuflíku, ale dostáva sa aj takýmto spôsobom k učiteľom z celého Slovenska. Ďakujem aj kolegovi Martinovi Tomaníkovi, expertovi na Power Platform v spoločnosti Microsoft, ktorý bol Samovým konzultantom.

Ďakujem ti, Samo, za tvoje nasadenie a skvelú spoluprácu.

Ak sa ti článok páčil, určite budeme radi za jeho zdieľanie

LinkedIn
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Ďalšie články, ktoré by ťa mohli zaujať

Bezpečnosť
Peter Lehocký

#3 Bezpečnosť na internete: Všeobecne platné tipy a rady

V prechádzajúcich dvoch článkoch sme si predstavili bezpečnostné hrozby a podvody, ktoré na vás čakajú na internete. V dnešnom článku si predstavíme opatrenia, ktorými takéto hrozby minimalizujete, situácie, v ktorých sú vaše citlivé dáta v najväčšom nebezpečenstve, a tiež to ako po sebe na internete zanechávať čo najmenej stôp. Opatrení,

Čítať ďalej >
IoT
Tomáš Zajíc

Práce študentov 2. semestra ŠTC 2023 – Snímač v simulovanom prostredí Raspberry Pi

V druhom semestri programu ŠTC Microsoft sa naši študenti mohli venovať IoT alebo programovaniu. Martina Inkábová je ďalšou z tých, ktorí sa vydali práve cestou IoT. Náplňou jej výstupného projektu bolo vytvoriť snímač v simulovanom priestore Raspberry Pi kontrolujúci teplotu a vlhkosť v miestnosti – podstatné faktory pre komfort a zdravie ľudí. Napriek tomu,

Čítať ďalej >

4 407 Odpovedí

  1. На сайте https://santeh.club вы сможете приобрести качественные, надежные унитазы, ванны, а также полотенцесушители, инсталляции, смесители и многое другое от лучших производителей, которые предлагают исключительно качественную продукцию для помещений различного дизайна и площади. Предоставляется дополнительная гарантия качества, которая выдается производителем. Перед вами огромный выбор интересных новинок, которые появляются регулярно. Возможна услуга самовывоза. Доставка покупок по всем регионам.

  2. На сайте https://dold-prom.ru/ оставьте заявку для того, чтобы заказать промышленную технику Dold. Здесь также можно приобрести и различные компоненты. Осуществляются поставки напрямую от производителя, минуя посредничество и по привлекательным ценам. Вся продукция надежная, высокого качества, на нее предоставляется гарантия. При необходимости будет оказана всесторонняя поддержка, даются консультации. К каждому клиенту индивидуальный подход, что позволяет предложить безупречный уровень сервиса.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Pokračovaním v prehliadaní blogu súhlasíte s používaním súborov cookies. Viac sa o nich môžete dozvedieť na podstránke Zásady ochrany osobných údajov.
Pokračovaním v prehliadaní blogu súhlasíte s používaním súborov cookies. Viac sa o nich môžete dozvedieť na podstránke Zásady ochrany osobných údajov.