Nestraťte sa vo verziách OneNote

OneNote nie je len obyčajný poznámkový blok, okrem iného ponúka hneď niekoľko možností ako oživiť vaše poznámky. Píšte na klávesnici, či rukou, kreslite či vkladajte obrázky. OneNote si výborne rozumie so zariadeniami s dotykovou obrazovkou, takže ho smelo môžete používať napríklad na interaktívnej tabuli. Umožňuje automatickú synchronizáciu, vďaka ktorej sa dostanete k svojím poznámkam aj vzdialene. Pozrime sa teda, ktorá verzia OneNote je najvhodnejšia pre vás.

OneNote pre Windows 10

Aplikácia OneNote pre Windows 10 sa najčastejšie označuje len ako OneNote. Je bezplatný a nájdete ho predinštalovaný v každom zariadení s Windows 10. Rovnako ako väčšina univerzálnych aplikácii z Microsoft Obchodu, aj OneNote sa automaticky aktualizuje, keď je dostupná novšia verzia. Pre používanie aplikácie je potrebné mať Microsoft alebo Office365 konto. Práve to zabezpečuje synchronizáciu a postupné ukladanie vašich poznámok do cloudového úložiska OneDrive.

 

OneNote svoje využitie nájde nielen na vaše osobné poznámky, ale napríklad aj na vyučovaní. Každá interaktívna tabuľa má svoj vlastný software, ale pre všetky platí jedna vec: pero sa správa ako myška počítača. Vďaka tejto vlastnosti je OneNote kompatibilný s akoukoľvek interaktívnou tabuľou na škole bez potreby inštalácie ďalších aplikácii. Môžete teda pokračovať tam, kde ste prestali na inej interaktívnej tabuli v inej učebni. Výborným pomocníkom je tiež funkcia Matematika. Stačí otvoriť aplikáciu OneNote v zariadení s Windows 10 a prihlásiť sa. Poznámky sa zosynchronizujú, pretože sú uložené vo vašom OneDrive.

 

Vo OneNote pre Windows 10 tiež môžete využiť doplnky, ako napríklad Nástroje pre učebné predmety, ktoré možno poznáte aj pod názvom Class Notebook. Poskytujú lepšie a efektívnejšie využitie OneNote na vyučovaní. Nástroje sú súčasťou tejto aplikácie.

 

Výučbové nástroje, čo je ďalší OneNote doplnok, sú taktiež súčasťou aplikácie. Obsahujú Imerznú čítačku a môžete ich nájsť v karte Zobraziť. O Imerznej čítačke sa môžete dozvedieť viac napríklad tu.

 

OneNote 2016

OneNote 2016 je klasická desktopová aplikácia, ktorá patrí do rodiny Office aplikácii, takže ju nájdete v balíku Office 2016. Office 2016 je možné inštalovať aj do počítačov so staršou verziou Windows alebo operačným systémom Mac. Ak sa však chcete dostať k svojim poznámkam napísaným na inom zariadení, nezabudnite sa prihlásiť. OneNote 2016 totiž funguje aj bez prihlásenia.

 

Pri prvom spustení si istotne hneď všimnete jeho podobnosť s ostatnými Office súrodencami, ako sú Word, PowerPoint či Excel. Vizuálne sa však odlišuje od OneNote pre Windows 10. Tieto rozdiely si môžeme všimnúť pri zobrazení sekcií v poznámkovom bloku, ktoré sa nachádzajú nad stranou. Odlišuje sa tiež umiestnením pásu so stranami v otvorenej sekcii. OneNote 2016 ponúka viac kariet a tým pádom aj viac funkcií. Týmito funkciami sú napríklad vloženie tabuľkového hárku z Exceluvloženie výrezu obrazovky, či zaheslovanie sekcie. OneNote pre Windows 10 na rozdiel od OneNote 2016 neponúka možnosť nahrať video, ale ponúka zaujímavú funkciu prehrať obsah strany.

 

OneNote 2016 jednoznačne ponúka viac funkcií, ale nie všetky z nich budete pravidelne využívať. Odporúčam vám využiť prispôsobenie si pásu s nástrojmi, najmä, ak chcete OneNote 2016 používať na vyučovaní. Na vyučovanie sa pravdepodobne viac hodí OneNote pre Windows 10, keďže je jednoduchší a najdôležitejšie funkcie sú v ňom zahrnuté rovnako ako vo OneNote 2016. Na pripravovanie materiálov by som však skôr použila OneNote 2016. Obzvlášť, ak chcem využiť niektoré špecifické funkcie.

 

Doplnky Nástroje pre učebné predmety a Výučbové nástroje nie sú súčasťou OneNote 2016, ale je možné si ich bezplatne doinštalovať. Nástroje pre učebné predmety nájdete na stránke https://onenote.com/classsnotebook a Výučbové nástroje nájdete tu: https://onenote.com/learningtools.

OneNote Online

Ako to naznačuje názov, táto verzia OneNote je dostupná online na stránke https://onenote.com/notebooks. Tiež sa k nej môžete dostať cez váš Office 365 účet. Na jej bezplatné využívanie sa potrebujete prihlásiť do svojho Microsoft alebo Office 365 účtu. Všetky zmeny sa priebežne ukladajú do OneDrive. Rozhranie je vizuálne bližšie OneNote 2016, ale množstvom funkcií je takmer na nerozoznanie od OneNote pre Windows 10.

 

Svoje využitie nájde na každom zariadení s prístupom na internet. Či už je to na vyučovaní, kde máte iný operačný systém ako Windows 10 a nie je tam nainštalovaný ani balík Office 2016. Poslúži tiež v prípade, ak práve používate iné zariadenie ako vaše a nechcete vlastníkovi prehlasovať účet.

Rovnako ako vo OneNote, aj tu nájdete Vyučovacie nástroje bez akejkoľvek inštalácie. K Poznámkovému bloku pre učebné predmety sa tiež dostanete veľmi jednoducho. Cez stránku https://onenote.com/classnotebook alebo cez váš Office 365 účet.

Ak sa ti článok páčil, určite budeme radi za jeho zdieľanie

LinkedIn
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Ďalšie články, ktoré by ťa mohli zaujať

Bezpečnosť
Peter Lehocký

#3 Bezpečnosť na internete: Všeobecne platné tipy a rady

V prechádzajúcich dvoch článkoch sme si predstavili bezpečnostné hrozby a podvody, ktoré na vás čakajú na internete. V dnešnom článku si predstavíme opatrenia, ktorými takéto hrozby minimalizujete, situácie, v ktorých sú vaše citlivé dáta v najväčšom nebezpečenstve, a tiež to ako po sebe na internete zanechávať čo najmenej stôp. Opatrení,

Čítať ďalej >
IoT
Tomáš Zajíc

Práce študentov 2. semestra ŠTC 2023 – Snímač v simulovanom prostredí Raspberry Pi

V druhom semestri programu ŠTC Microsoft sa naši študenti mohli venovať IoT alebo programovaniu. Martina Inkábová je ďalšou z tých, ktorí sa vydali práve cestou IoT. Náplňou jej výstupného projektu bolo vytvoriť snímač v simulovanom priestore Raspberry Pi kontrolujúci teplotu a vlhkosť v miestnosti – podstatné faktory pre komfort a zdravie ľudí. Napriek tomu,

Čítať ďalej >

Jedna odpoveď

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Pokračovaním v prehliadaní blogu súhlasíte s používaním súborov cookies. Viac sa o nich môžete dozvedieť na podstránke Zásady ochrany osobných údajov.
Pokračovaním v prehliadaní blogu súhlasíte s používaním súborov cookies. Viac sa o nich môžete dozvedieť na podstránke Zásady ochrany osobných údajov.