Mobilný multiplatformový vývoj v C#?

Čo je to mobilný multiplatformový vývoj?

Je to vývoj, v ktorom vyvíjate pre viaceré mobilné platformy (Android, iOS, WP) jedným zdielaným kódom, percento zdielaného kódu sa môže pri Xamarine blížiť až k 80%, zvyšný kód je už platformovo špecifický.

Xamarin je nástroj, ktorý od 24. februára 2016 vlastní Microsoft. Tento nástroj Vám pri vývoji šetrí čas a enegriu. Pred Xamarinom sa musel vývojár učiť 3 rôzne programovacie jazyky aby dokázal priniesť svoj produkt na 3 rôzne mobilné platformy a taktiež musel poznať 3 rôzne vývojové prostredia. Pre Android platformu to bola Java, pre iOS Objective C alebo Swift a pre mobilnú Windows platformu C#.

S príchodom nástroju Xamarin sa toto celé zjedndušuje a vývojárovi stačí ovládať len jazyk C# aby dokázal vytvoriť aplikáciu pre 3 platformy.

V roku 2015 mal Xamarin už cez 1 milón používateľov a jeho používateľnosť stále rastie.

Ako začať?

Prvé, čo bude treba je samotné IDE (integrated development enviroment). To môžete získať z hlavnej stránky Xamarinu pre Windows platformu vo forme rozšírenia pre Visual Studio alebo pre Mac platformu vo forme Xamarin Studia.

Poznámka:

S inštaláciou Xamarinu pre Visual Studio som mal trocha problém (Visual Studio som mal už nainštalované). Keď som stiahol inštalačný súbor z oficiálnej stránky Xamarinu tak vždy boli v inštalačnom logu rôzne errory. Tento proces som skúšal opakovať viackrát, ale vždy som narazil na ten istý problém. Nakoniec som sa rozhodnol odinštalovať celé Visual Studio a pri inštalácii Visual Studia vybrať aj multiplatformový vývoj (Xamarin). Potom to všetky potrebné položky zaškrtlo a nainštalovalo. Po inštalácii už Xamarin vo Visual Studiu čiastočne fungoval.

Toto je jedným z negatív Xamarinu – nespolahlivosť pri inštalácii. Ako som aj hľadal na viacerých fórach, tak toto je jeden z problémov, ktoré by mal Microsoft čo najskôr vyriešiť, pretože toto odrádza mnohých ľudí, čo by sa chceli Xamarinu venovať.

Aktuálne prebiehajú v Bratislave každý mesiac Xamarin dev meetupy, čo sú len krátke sessiony (cca 1h), kde o Xamarine rozprávajú ľudia, ktorí s ním aktívne pracujú a majú s ním veľa skúseností. Tu sa môžete popýtať na čokoľvek ohľadom Vašich problémov alebo nejasností.

Odporúčam sa zúčastniť aspoň raz na tomto evente a nabrať nové informácie o tomto zaujímavom nástroji, ktorého popularita bude stale rásť.

Ak sa ti článok páčil, určite budeme radi za jeho zdieľanie

LinkedIn
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Ďalšie články, ktoré by ťa mohli zaujať

Bezpečnosť
Peter Lehocký

#3 Bezpečnosť na internete: Všeobecne platné tipy a rady

V prechádzajúcich dvoch článkoch sme si predstavili bezpečnostné hrozby a podvody, ktoré na vás čakajú na internete. V dnešnom článku si predstavíme opatrenia, ktorými takéto hrozby minimalizujete, situácie, v ktorých sú vaše citlivé dáta v najväčšom nebezpečenstve, a tiež to ako po sebe na internete zanechávať čo najmenej stôp. Opatrení,

Čítať ďalej >
IoT
Tomáš Zajíc

Práce študentov 2. semestra ŠTC 2023 – Snímač v simulovanom prostredí Raspberry Pi

V druhom semestri programu ŠTC Microsoft sa naši študenti mohli venovať IoT alebo programovaniu. Martina Inkábová je ďalšou z tých, ktorí sa vydali práve cestou IoT. Náplňou jej výstupného projektu bolo vytvoriť snímač v simulovanom priestore Raspberry Pi kontrolujúci teplotu a vlhkosť v miestnosti – podstatné faktory pre komfort a zdravie ľudí. Napriek tomu,

Čítať ďalej >

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Pokračovaním v prehliadaní blogu súhlasíte s používaním súborov cookies. Viac sa o nich môžete dozvedieť na podstránke Zásady ochrany osobných údajov.
Pokračovaním v prehliadaní blogu súhlasíte s používaním súborov cookies. Viac sa o nich môžete dozvedieť na podstránke Zásady ochrany osobných údajov.