Odlíšenie od konkurencie – Imagine Cup Junior 2021

Dočítal si sa až sem, do posledného blogu? Ak si popri čítaní pracoval zároveň aj na svojom projekte, tak máš už isto veľkú časť hotovú. Našiel si problém, ktorý budeš riešiť, vieš čo na to budeš potrebovať a ako asi budeš ďalej napredovať. Veľkú úlohu však zohráva aj to, akým štýlom svoj projekt odprezentuješ.

Ako zaujať a etická stránka – Imagine Cup Junior 2021

Aby tvoj projekt určite upútal, musíš vymyslieť niečo, čo tu ešte nebolo. Nikdy nie je na škodu pozrieť si projekty minuloročných víťazov Imagine Cup Junior, odkiaľ môžeš čerpať inšpirácie a zapracovať ich do svojho projektu. Najlepšie však bude, keď spolu s tvojimi tímovými partnermi tuho popremýšľaš a prídeš na niečo originálne a zároveň naozaj dobré. 

Od ostatných súťažiacich sa môžeš odlíšiť už len spôsobom, akým projekt spolu so svojím tímom odprezentujete. Všetci vytvoria prezentáciu v známej aplikácii PowerPoint, no ty, ako jediný, spravíš Sway. Okrem konečného výsledku máš možnosť byť ďaleko pred ostatnými hneď od začiatku. Tým myslím na slová a myšlienky, ktorými môžeš ohúriť pri opise jednotlivých  bodov projektu pri jeho prihlasovaní. Bolo by vhodné, ak sa naňho pozrú viacerí ľudia z tvojho okolia a každý ti dá nejakú spätnú väzbu. Každý z nás môže mať iný uhol pohľadu na jednu rovnakú vec. Zjednodušene povedané, čím viac spätnej väzby získaš, tým lepší prehľad si vytvoríš čo sa týka vecí, ktoré by bolo dobré vylepšiť.  

Microsoft Sway 

Pomocou Microsoft Sway dokážeš jednoducho a rýchlo vytvárať zostavy, prezentácie, bulletiny, fotoalbumy… Do aplikácie pridávaš obsah v blokoch, čo značne uľahčuje tvorbu. Môžeš do neho pridávať čokoľvek od textov, cez obrázky až po celý Word dokument. Je tak jednoduchý, že si ani nestihneš uvedomiť a už s ním budeš vedieť narábať ako “profík“. Pri hlbšom skúmaní zistíš, že Sway toho ponúka omnoho viacej. Podrobnejší návod nájdeš na tejto stránke

V tomto videu sa dozvieš viac o tom, čo presne je Sway. 

https://youtube.com/watch?v=rwhhw47Pb0g%3Ffeature%3Doembed

Ako opísať jednotlivé aspekty projektu 

Samotné riešenie projektu musí zahŕňať všetky aspekty, o ktorých sme ti hovorili v predošlých blogoch. Podstatné je, ako dobre sa ti podarí zodpovedať na otázky v každej časti, aby si svojimi odpoveďami upútal čo najviac. 

  • Problém 
  • Výskum 
  • Koncept 
  • Etická stránka 
  • Riešenie problému 
  • Využitie AI 
  • Využité zdroje 

Problém 

Aký problém vyrieši tvoj projekt? 

Toto je základná otázka, na ktorú musíte odpovedať. Hneď v prvom blogu „Vybuduj svoj projekt za deň“ sa venujeme presne tejto téme. Podrobne si treba spísať, čo konkrétne bude bodom tvojho záujmu a prečo. Ak chceš svoje odôvodnenie vycibriť na úplné maximum, buď práve ty ten, kto sa s daným problému už stretol a chce popracovať na jeho eliminovaní. Nemusí to byť dlhočizný príbeh s mnohými nepodstatnými detailmi, stačí keď bude krátky no informačne nabitý. 

Príklad: 

„Psi zvyknú kňučať.“ – na prvý pohľad nie je vôbec jasné, kde alebo čo je problém 

„Psi zvyknú kňučať, keď chcú niečo naznačiť a ich majitelia by radi porozumeli ich jazyku.„ – tu je už hneď jasné, že riešením by bolo nejaké zariadenie, ktoré by rozpoznávalo určité znaky (vstupy) a premieňalo ich na hovorené slovo. 

Výskum 

Aký výskum si zrealizoval, aby si našiel problém? 

Máš doma psa a nevedel si, čo od teba chce? Ležal si len tak na posteli a zamýšľal si sa nad tým, o čom sa asi rozprávajú psi medzi sebou? Alebo by si dokonca chcel porozumieť reči všetkých zvierat? Ak tvoj nápad pochádza z akejkoľvek myšlienky, je celkom dôležité vedieť spätnú väzbu. Najlepšie ju získaš pomocou ankety, ktorá bude pozostávať z otázok zameraných na vyjadrenie názoru, či skúseností s daným problémom. Táto aktivita ti možno vylepší tvoje odôvodnenie. 

Koncept 

Ktorú kategóriu AI for Good si si vybral? Ako bude vyzerať interakcia ľudí s AI? 

Úspešne si našiel problém a taktiež aj okruh ľudí, ktorý sa s ním stretáva. No a teraz je ten pravý čas prizvať do hry AI. V náčrte je dobré si čo najpresnejšie rozpísať ako a kde bude AI pomáhať. Zoberme si vyššie spomenutý problém – porozumenie reči psov. Bude AI odčítavať z ich mimiky, z hĺbky hlasu, či dokonca z ich pohľadu? Všetky tieto body si treba zhromaždiť, mnohonásobne rozvinúť a prehodnotiť. Nechaj sa unášať nekonečným svetom fantázie. Rozhodujúce budú maličkosti, no keď vymyslíš niečo úplne nové, vytvoríš si tým cestu, ktorou pred tebou nikto nikdy nešiel. Buď sebavedomý a neboj sa vydať akýmkoľvek smerom! 

Etika 

Akú prioritu mala v tvojom projekte etika? 

Veci ohľadom zaujatia poroty a etiky sme analyzovali v predošlom blogu „Ako zaujať a etická stránka“. Pri tvorení projektu sa snaž myslieť na rôznorodosť skupín ľudí. Myslíme tým vek, pohlavie, materinský jazyk, možnosti týkajúce sa dostupnosti, či úroveň zručností. Nezabudni klásť dôraz na spoľahlivosť a samozrejme aj na riziká spojené s používaním. Každý predsa očakáva niečo jednoduché, praktické, no hlavne spoľahlivé, či už na príležitostné alebo každodenné používanie. 

Riešenie problému 

Ako tvoj koncept rieši daný problém? Čo ho robí tou najlepšou alternatívou? 

Presne na túto otázku nájdeš odpoveď v druhom blogu našej minisérie “Hlavné aspekty projektu“. Dočítaš sa o SWOT analýze, s ktorou si môžeš prácu uľahčiť. Nájdeš tam aj ďalšie užitočné otázky, ktoré ti pomôžu pri hľadaní najdôležitejších bodov tvojho projektu. 

Využitie AI 

Čo ti napadne, keď sa povie AI? Ako koncept využíva AI a Machine Learning? 

V treťom blogu „Prepojenie projektu s AI“ sa rozprávame presne na túto tému. Od charakteristiky AI, cez prototypovanie, až po celý priebeh, ako AI funguje. V prípade, že sa chceš dozvedieť viac, aby sa ti písalo jednoduchšie, klikni na uvedený odkaz a nechaj si veci vysvetliť v našom webinári. 

cutt.ly/ovladni_ai  

Využité zdroje 

Toto je časť, kde zhromaždíš všetky zdroje, z ktorých si čerpal informácie a inšpirácie pre tvoj projekt. Váš projekt je vaším unikátnym dielom, preto ak ste pri jeho tvorbe využívali určité zdroje, musíte ich spomenúť.  

Veríme, že sme v tebe týmito užitočným radami ešte viac prebudili súťaživého ducha a budeš sa snažiť dať zo seba len to najlepšie. Drž sa hesla: “Nie je dôležité vyhrať, ale dať zo seba maximum.“ 

Pokiaľ chceš mať prehľad o novinkách zo sveta Microsoft technológií, začni nás sledovať na sociálnych sieťach a budeš mať istotu, že budeš vždy vedieť čo sa okolo teba deje. 

Ak sa ti článok páčil, určite budeme radi za jeho zdieľanie

LinkedIn
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Ďalšie články, ktoré by ťa mohli zaujať

Bezpečnosť
Peter Lehocký

#3 Bezpečnosť na internete: Všeobecne platné tipy a rady

V prechádzajúcich dvoch článkoch sme si predstavili bezpečnostné hrozby a podvody, ktoré na vás čakajú na internete. V dnešnom článku si predstavíme opatrenia, ktorými takéto hrozby minimalizujete, situácie, v ktorých sú vaše citlivé dáta v najväčšom nebezpečenstve, a tiež to ako po sebe na internete zanechávať čo najmenej stôp. Opatrení,

Čítať ďalej >
IoT
Tomáš Zajíc

Práce študentov 2. semestra ŠTC 2023 – Snímač v simulovanom prostredí Raspberry Pi

V druhom semestri programu ŠTC Microsoft sa naši študenti mohli venovať IoT alebo programovaniu. Martina Inkábová je ďalšou z tých, ktorí sa vydali práve cestou IoT. Náplňou jej výstupného projektu bolo vytvoriť snímač v simulovanom priestore Raspberry Pi kontrolujúci teplotu a vlhkosť v miestnosti – podstatné faktory pre komfort a zdravie ľudí. Napriek tomu,

Čítať ďalej >

5 Odpovedí

  1. omnis quod quia praesentium est. dolore libero dolore culpa architecto consequatur quidem minima aut sed adipisci expedita. aut sint tempore praesentium voluptates assumenda earum laboriosam voluptas aut veniam qui tenetur fuga dolorum ab quia repudiandae. velit eum vel voluptas ea esse aut qui similique maiores voluptatem. architecto numquam repudiandae molestiae voluptates nostrum dolor.

  2. reprehenderit est minima laboriosam minima eos sint et minima placeat hic facilis hic. similique recusandae minima quia quam dolor eum et laboriosam. perferendis in delectus harum. velit et numquam consequatur sunt aut vero perspiciatis eos voluptatem impedit fugiat recusandae ipsum labore mollitia aut voluptatem.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Pokračovaním v prehliadaní blogu súhlasíte s používaním súborov cookies. Viac sa o nich môžete dozvedieť na podstránke Zásady ochrany osobných údajov.
Pokračovaním v prehliadaní blogu súhlasíte s používaním súborov cookies. Viac sa o nich môžete dozvedieť na podstránke Zásady ochrany osobných údajov.