Microsoft Teams novinky na Microsoft Ignite 2021

Ako ste už možno niektorí postrehli, minulý týždeň prebehla konferencia Microsoft Ignite. Okrem množstva iných technologických noviniek, ako je napríklad Microsoft Mesh, boli oznámené aj ďalšie nové funkcie a vylepšenia pre Microsoft Teams. Noviniek bolo oznámených cez 30, preto sme sa rozhodli pre vás vybrať tie najzaujímavejšie:

  1. Dynamické zobrazenie
  2. Prezentačný režim
  3. PowerPoint Live v Microsoft Teams
  4. Vypnutie videa účastníka
  5. Webináre
  6. Schôdzka iba pre pozvaných účastníkov
  7. Zoznam účasti
  8. Microsoft Teams Connect

Vylepšenia schôdzí

Dynamické zobrazenie

Už čoskoro sa môžete tešiť na nové zobrazenie, ktoré spraví všetko potrebné za vás. Dynamické zobrazenie, alebo po anglicky Dynamic view, je inteligentné usporiadanie obsahu schôdze na vašej obrazovke. Vy ako používateľ nemusíte robiť nič. Na základe aktivity pripojených účastníkov, ako je zapnutá webová kamera, rozprávanie či prezentovanie, Microsoft Teams usporiada jednotlivé elementy na obrazovke pre čo najoptimálnejší zážitok. Zároveň sa presúva tlačidlo zmeny zobrazenia do ľavého horného rohu, ktoré prináša ešte jednu novú možnosť zobrazenia. Galéria navrchu presúva účastníkov schôdze z krajnej časti obrazovky nahor, aby sa dosiahol efekt očného kontaktu s publikom.

Zdroj: Microsoft Teams Blog

Prezentačný režim

Horúcou novinkou je taktiež Prezentačný režim, ktorý umožňuje zobrazenie videa prezentujúceho a samotnú prezentáciu v rámci celej obrazovky, ako môžete vidieť nižšie. Prezentujúci bude mať k dispozícii 3 možnosti na to, v akej forme chce prezentovať pred svojím publikom:

  • Vystúpenie
  • Reportér
  • Vedľa seba

Zdroj: Microsoft Teams Blog

PowerPoint Live v Microsoft Teams

Ďalšia novinka slúži na uľahčenie samotného prezentovania. Vďaka PowerPoint Live máte možnosť vidieť nadchádzajúce snímky a poznámky k prezentácii priamo v Microsoft Teams. Už ďalej nemusíte mať otvorených niekoľko aplikácií, ktoré by vás mohli zbytočne rušiť. PowerPoint Live vám dáva kontrolu nad svojou prezentáciou, eliminuje možné rozptýlenia a dodáva odvahu eliminovaním možných problémov.

Zdroj: Microsoft Teams Blog

Vypnutie videa účastníka

Podobne ako u vypnutia mikrofónu, už ku koncu tohto roka budete môcť vypnúť aj video jednotlivých či dokonca všetkých účastníkov. Funkcie budú vo svojej podstate fungovať rovnako. Iba organizátor schôdze má možnosť vypnúť video a ak tak urobí, účastník ho nemôže opäť zapnúť bez toho, aby ho organizátor najskôr odblokoval. Týmto spôsobom máte väčšiu kontrolu nad tým, čo sa deje vo vašej virtuálnej triede a môžete tak obmedziť nežiadúci či nevhodný obsah na hodine.

Nové možnosti schôdze

Novinky boli oznámené aj v rámci nastavení a možností schôdze, ktoré aktuálne odrážajú jednotlivé požiadavky používateľov zmienené na stránke UserVoice pre Microsoft Teams.

Webináre

Po novom sa k vytvoreniu Schôdze alebo Živého vysielania pridá aj možnosť Webinár. Táto forma schôdze sa líši hlavne dvoma možnosťami pri jej vytváraní. Po vyplnení klasických údajov, ako názov a dátum, viete pridať jednotlivých prezentujúcich a krátke info o nich či ich prednáške. Následne viete upraviť registračný formulár vytvorený priamo v Microsoft Teams a pridať ďalšie predpripravené otázky či dokonca si vytvoriť vlastné.

Zdroj: Microsoft Teams Blog

Schôdzka iba pre pozvaných účastníkov

Novinky prináša aj klasická schôdzka v Microsoft Teams. Už tento mesiac sa vám na karte Možnosti schôdze pri jej úprave objaví nové políčko v nastavení čakárne, Iba pre pozvaných účastníkov. V prípade, ak by sa k vám na schôdzu chcel pripojiť niekto, kto je členom vašej organizácie, napriek tomu bude najskôr umiestnený do čakárne, odkiaľ ho do samotnej schôdze musíte prijať. Rovnako to funguje aj u účastníkov mimo organizácie. Každý, kto nie je na zozname účastníkov, bude umiestnený do čakárne.

Zoznam účasti

Zmeny prichádzajú aj do Zoznamu účasti, ktorý ste ešte pred ukončením schôdze museli stiahnuť, inak ste túto možnosť stratili. Vďaka pripravovanej novinke si však tento zoznam budete môcť pozrieť aj po ukončení schôdze a to dokonca priamo v Microsoft Teams. Po otvorení schôdze cez kalendár nájdete novú kartu s názvom Účasť, ktorá vám ponúkne toto zobrazenie. Pre milovníkov tabuliek tu však aj naďalej zostáva možnosť stiahnutia zoznamu účasti.

Zdroj: Microsoft Teams Blog

Jednoduchšia spolupráca medzi organizáciami

Microsoft Teams Connect

Poslednou zaujímavou novinkou je nová možnosť v rámci tímov, konkrétne kanálov v tímoch. Pri ich vytváraní sa v rámci typu kanála objaví nová možnosť Zdieľaný (Shared). Tento kanál je potom možné zdieľať s používateľmi mimo organizácie a namiesto prepínania medzi organizáciami sa tento tím s daným kanálom objaví priamo organizácii prizvaného užívateľa. Okrem toho si kanál zachováva všetky funkcie ako klasický kanál, teda konverzácie, súbory, spolupráca na dokumentoch, atď. Túto možnosť si budete môcť vyskúšať už na konci tohto roka.

Zdroj: Microsoft Teams Blog

Prebehli sme niekoľko zaujímavých oznámení, no ako sme spomenuli už na začiatku, je toho oveľa viac, preto ak máte záujem o ďalšie novinky, tak neváhajte a navštívte oficiálny blog Microsoft Teams (v anglickom jazyku), kde sa dozviete viac.

Ak sa ti článok páčil, určite budeme radi za jeho zdieľanie

LinkedIn
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Ďalšie články, ktoré by ťa mohli zaujať

Bezpečnosť
Peter Lehocký

#3 Bezpečnosť na internete: Všeobecne platné tipy a rady

V prechádzajúcich dvoch článkoch sme si predstavili bezpečnostné hrozby a podvody, ktoré na vás čakajú na internete. V dnešnom článku si predstavíme opatrenia, ktorými takéto hrozby minimalizujete, situácie, v ktorých sú vaše citlivé dáta v najväčšom nebezpečenstve, a tiež to ako po sebe na internete zanechávať čo najmenej stôp. Opatrení,

Čítať ďalej >
IoT
Tomáš Zajíc

Práce študentov 2. semestra ŠTC 2023 – Snímač v simulovanom prostredí Raspberry Pi

V druhom semestri programu ŠTC Microsoft sa naši študenti mohli venovať IoT alebo programovaniu. Martina Inkábová je ďalšou z tých, ktorí sa vydali práve cestou IoT. Náplňou jej výstupného projektu bolo vytvoriť snímač v simulovanom priestore Raspberry Pi kontrolujúci teplotu a vlhkosť v miestnosti – podstatné faktory pre komfort a zdravie ľudí. Napriek tomu,

Čítať ďalej >

Jedna odpoveď

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Pokračovaním v prehliadaní blogu súhlasíte s používaním súborov cookies. Viac sa o nich môžete dozvedieť na podstránke Zásady ochrany osobných údajov.
Pokračovaním v prehliadaní blogu súhlasíte s používaním súborov cookies. Viac sa o nich môžete dozvedieť na podstránke Zásady ochrany osobných údajov.