6 noviniek v Windows 10 Fall Creators Update

Microsoft dodržiava svoj plán pravidelných veľkých aktualizácií a tak je tu nová aktualizácia Windows 10 Fall Creators Update. Tento update sa zameriava na inovácie v oblasti rozšírenej reality a produktivity. Teraz vám predstavíme 6 najzaujímavejších noviniek tejto aktualizácie:

  1. Fografie a Story Remix

Jednou z hlavných noviniek je Story Remix. Story Remix je nový nástroj od Microsoftu na úpravu videí, na takzvané prenesenie vašich fotografií k „životu“. Pomocou tohto doplnku do aplikácie fotografie je možné spájať fotografie a krátke videá do jedného projektu. Doplniť video môžete rôznymi efektami, textom a 3D objektami.

Postup:

  1. otvorite si „Fotografie“ a v pravom hornom rohu je napísane „vytvoriť
  2. takýto remix môžete vytvoriť pod tlačidlom „Remix videa

Ak vás táto aplikácia zaujala, môžete sa o nej dozvedieť viac v tomto článku:

Modený nástroj na tvorbu videí je tu, privítajme Story Remix

 

  1. Zobrazovač zmiešanej reality (Windows Mixed Reality Viewer)

Ďalšia novinka je aplikácia Zobrazovač zmiešanej reality, ktorá slúži na prenesenie akéhokoľvek 3D modelu do reálneho sveta. Keďže ide o zmiešanú realitu, oproti tej virtuálnej vám stačí    kamera vášho počítača s Windows 10. Pomocou Zobrazovača zmiešanej reality môžete zmiešať digitálny a reálny svet, posunúť hranice reality a zachytiť všetko na fotografii hodnej zdieľania.

Použite ľubovoľný 3D model voľne dostupný v komunite pre Remix 3D alebo si vytvorte vlastný 3D model v 3D Skicári. Zvolený model následne môžete jednoducho umiestniť do priestoru okolo vás a v zariadení sledovať výsledný obraz. Túto aplikáciu nájdete a spustíte mód zmiešanej reality takto.

Postup:

  1. napíšeme si do vyhľadávania alebo nájdeme medzi programami „Zobrazovač zmiešanej reality

2. keď si ho otvorime tak za nám ukáže „zobrazenie modelu“ a na zobrazenie cez kameru spustíme možnosť „Zmiešaná realita

 

  1. Súbory napožiadanie (OneDrive Files on Demand)

Pomocou „Súborov na požiadanie“ môžete pristupovať ku vašim zložkám v cloude, bez tohto aby ste ich niekedy vopred sťahovali  do svojho zariadenia a zbytočne zaberali úložisko vášho zariadenia.

V zariadení sú uložení iba zástupcovia, ktorí nezaberajú žiadny priestor. V momente, keď budete potrebovať pristúpiť k súborom nastavených ako “len online“ (Online-Only) z ktorejkoľvek aplikácie za pomoci Windows prieskumníka dôjde k ich dočasnému stiahnutiu do zariadenia a nahradeniu zástupcu. Tu zostanú po dobu niekoľkých dní. Súbory na požiadanie fungujú zároveň aj s vašim súkromnými aj pracovnými OneDrive kontami.

 

  1. Voľba výkonnosti

Pred touto aktualizáciou pre baterku bol na výber iba jeden špeciálny režim a tým bol šetrič batérie. Podrobnejšie nastavenia bolo možné nájsť ešte v starej ponuke nastavení, ale táto možnosť bola zbytočne komplikovaná a časovo náročná. Microsoft podstatne skrátil cestu tak, že stačí, keď si kliknete na ikonu batérie na paneli úloh. Tu máte na výber režimy výkonnosti, ktoré si môžete zvoliť pomocou posuvníka od najmenšieho výkonu (najdlhšia výdrž batérie) až po najväčší výkon.

Jednotlivé možnosti regulujú výkon procesora za účelom zníženia spotreby alebo naopak zvýšenia výkonu napríklad pri hraní hier alebo úprave videa. Taktiež zbierajú sa informácie na pozadí a zisťuje sa aké percento batérie využívajú aplikácie. Tú to možnosť môžeme nájsť v tomto postupe:

  1. otvorime si nastavenia a zvolíme „Systém
  2. v systéme si otvorime záložku „batéria
  3. a tu si otvorime „Použitie batérie podľa aplikácie

 

  1. Microsoft systém plynulého dizajnu (Fluent Design)

Microsoft postupne mierne redizajnuje rozhranie Windows 10. V skutočnosti ide len o drobné zmeny nie o prestavbu. Fluent desing je založený na piatich charakteristikách: svetlo, hĺbka, pohyb, materiál a škálovateľnosť. Podobný dizajn sme mohli vidieť aj vo Windows Vista.  Už aj tam bol tiež pokus vytvoriť viac materiálovú štruktúru a  bolo to vidieť hlavne na rôznych lištách, ktoré boli rozmazané, úlohou čoho bolo navodiť dojem iného materiálu ako boli ostatné prvky.

Napríklad pre systém plynulého dizajnu je charakteristické tenké rámčeky okolo aplikácii. Tieto vylepšenia si môže používateľ hlavne všimnúť vo Windows aplikáciách, ale aj v prehliadači Edge. Časom prídu vylepšení a do väčšiny Microsoft aplikácií.

 

  1. Lan aktualizácie

Microsoft myslí aj na školy a chce im pomôcť tak aby nemali problémy a zdĺhavé aktualizovanie počítačov. Pridali sa v nastavenia na rozšírené možnosti na tieto aktualizácie. Jednou z týchto možnosti je optimalizácia doručovania.Tu môžeme nájsť možnosť na takzvané „peer to peer“ aktualizácie znamená to, to že aktualizácia sa z internetu stiahne napr. na 1 počítač v škole a po vnútornej sieti sa rozšíri táto aktualizácia na ostatné zariadenia. Ukážme si ako si to v štyroch krokoch.

Postup:

  1. Zapneme si nastavenia a tam si zvolíme „Aktualizácia a zabezpečenie
  2. V záložke „Windows update“ vyberieme „Rozšírené možnosti
  3. Klikneme na „Optimalizácia doručovania
  4. Tu povolíme sťahovanie z iných počítačov a zaškrtneme „Počítače v mojej lokálnej sieti

Ak sa ti článok páčil, určite budeme radi za jeho zdieľanie

LinkedIn
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Ďalšie články, ktoré by ťa mohli zaujať

Bezpečnosť
Peter Lehocký

#3 Bezpečnosť na internete: Všeobecne platné tipy a rady

V prechádzajúcich dvoch článkoch sme si predstavili bezpečnostné hrozby a podvody, ktoré na vás čakajú na internete. V dnešnom článku si predstavíme opatrenia, ktorými takéto hrozby minimalizujete, situácie, v ktorých sú vaše citlivé dáta v najväčšom nebezpečenstve, a tiež to ako po sebe na internete zanechávať čo najmenej stôp. Opatrení,

Čítať ďalej >
IoT
Tomáš Zajíc

Práce študentov 2. semestra ŠTC 2023 – Snímač v simulovanom prostredí Raspberry Pi

V druhom semestri programu ŠTC Microsoft sa naši študenti mohli venovať IoT alebo programovaniu. Martina Inkábová je ďalšou z tých, ktorí sa vydali práve cestou IoT. Náplňou jej výstupného projektu bolo vytvoriť snímač v simulovanom priestore Raspberry Pi kontrolujúci teplotu a vlhkosť v miestnosti – podstatné faktory pre komfort a zdravie ľudí. Napriek tomu,

Čítať ďalej >

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Pokračovaním v prehliadaní blogu súhlasíte s používaním súborov cookies. Viac sa o nich môžete dozvedieť na podstránke Zásady ochrany osobných údajov.
Pokračovaním v prehliadaní blogu súhlasíte s používaním súborov cookies. Viac sa o nich môžete dozvedieť na podstránke Zásady ochrany osobných údajov.