Modený nástroj na tvorbu videí je tu, privítajme Story Remix

Už to bude pomaly rok, čo sa s nami naposledy rozlúčil jeden z najpopulárnejších nástrojov na editovanie videa pre širokú verejnosť.  Toto určte ťažké obdobie pre nejedného študenta ukončila nová funkcia z predposlednej veľkej aktualizácie Creators Update. Aby toho nebolo málo, v najnovšej aktualizácii operačného systému Windows 10 Fall Creators Update si tento balík prešiel skupinou drobných úprav, ktoré mu ešte viac dodávajú na sile.

Oddelenú aplikáciu pre Story Remix by ste vo svojom zariadení a v Microsoft Obchode (bývalý Windows Obchod) hľadali neúspešne. Story Remix je súčasťou univerzálnej Windows 10 aplikácie Fotografie. Väčšina ľudí využíva fotografie predovšetkým ako prehladač fotografií. V skutočnosti sa jedná o veľmi podarenú fotogalériu, ktorá je nabitá funkciami. Dokáže fotografie kategorizovať podľa osôb na fotkách, ich pocitov, alebo dokonca činností, ktoré fotografia zachytáva. Okrem nástrojov na triedenie a kategorizovanie nechýbajú ani editačné nástroje a filter.

Funkcia Story Remix sa skrýva pod kúzelným výrazným tlačidlom Vytvoriť v hornom paneli aplikácie. Pre nás sú k dispozícii 2 zaujímavé funkcie Remix videa a Videoprojekt. Remix videa je nástroj, ktorý vyskladá celé video za vás, zvolí najvhodnejšiu hudbu, časovanie i pohyby. Následne sa zobrazí výsledný produkt, ktorý je možné znovu automaticky prestavať, alebo manuálne v editore doladiť detaily. Výsledkom je video priemernej kvality za menej než 10 minút takmer nulovej námahy. V budúcnosti by mala byť táto funkcia schopná rozoznávať tváre a umožniť zamerať sa viac na jednu osobu vo videách a fotografiách.

Pri zvolení možnosti Videoprojekt si skladáte celé video viac menej od základu. V oboch prípadoch všetko začína voľbou fotografií a videí, s ktorými budeme vo videu pracovať. Všetky fotografie a videá, ktoré chceme použiť musia byť uložené v knižnici Obrázky alebo na súkromnom OneDrive konte.

Vo zvyšku článku sa podrobne pozrieme, ako prebieha výroba Videoprojektu, teda Remixu od úplného začiatku. V tomto momente musím upozorniť, že StoryRemix sa nesnaží fungovať ako MovieMaker a príncíp fungovania je v mnohých smeroch odlišný a vyžaduje trochu odlišné myšlienkové postupy pri tvorbe. Po zvolení súborov, s ktorými budeme pracovať a názvu projektu sa dostaneme do hlavného rozhrania na úpravu videa.

V ľavej polovici obrazovky sa nachádza knižnica nami naimportovaných obrázkov a videí. Pravá polovica obsahuje náhľad vytvoreného videa. Spodok obrazovky tvorí časová os videa, na ktorej je možné média ťahaním presúvať označovať a meniť ich vlastnosti. Časova os ale nie je prázna. StoryRemix automaticky všetky zvolené fotografie a videá presunul na časovú os a podľa náhodne zvolenej témy nastavil hudbu, časovanie a filtre.

Úplne prvý krok by mala byť zmena motívu, v súčastnosti obsahuje základný StoryRemix 3 motívy, v prípade verzie s kontom Office365 sa ponuka motívov rozšíri až na 5 a pribude veľké množstvo hudobných podkladov (rozšírenie knižnice z 1 zvukovej stopy až na 20). Hudba je presne to, čo dodáva videám zo StoryRemixu ten správny šmrc.

Pravdepodobne ste si všimli, že dĺžky zobrazovania nie sú jednotné a vyzerajú trochu náhodne. Náhodou to ale nie je. Fotografie a videá kopírujú rytmus použitej hudby. Zmena časovania jedného snímku sa tak prejaví zmenou niekoľko nasledujúcich snímok aby došlo k vyrovnaniu. Zmenou hudby dôjde k úplnej zmene časovania. V prípade je možné zmeniť časovanie vybratých snímok ručne, alebo vypnúť synchronizáciu s hudbou.

Ku každej snímke je tiež možné pridať titulok, farebný filter, pohyb a v prípade videí aj 3D objekt či animáciu. Titulky sa predvolene držia rovnakej grafiky ako zvolený motív. Treba si dávať pozor na to, že niektoré motívy môžu mať drobné komplikácie so slovenskou diakritikou. V prípade potreby je možné zmeniť štýl písma a tiež jeho umiestnenie.

Farebné filtre je potrebné používať s opatrnosťou, aby neboli veľké rozdiely medzi snímkami a výsledné video sa nepodobalo viac na cirkus s dúhovými jednorožcami než video. Najlepšie je nechať túto voľbu na tom, čo bolo automatciky vygenerované v rámci motívu. To isté platí aj pre pohyby.

Snímky s videom ponúkajú niekoľko možností navyše. V prvom rade je to nástroj na strihanie videa. Jedná sa o veľmi jednoduchý nástroj, ktorý dokáže iba skracovať video zo začiatku a od konca, čím ostane časť, ktorá sa následne prehrá.

Najnovšou špecialitou je možnosť pridania 3D efektov. Nejedná sa len o bežné animácie. Všetky objekty je možné natočiť do akéhokoľvek uhla, nastaviť čas a dĺžku zobrazenia. Zvolené animácie je dokonca možné ukotviť na nejaký predmet na videu, ktorý budú objekty počas celého svojho trvania sledovať. Jednotlivé efekty majú so sebou aj zvukovú stopu, ktorú je možné podľa potreby zosilniť, zoslabiť alebo úplne vypnúť. V jednom momente je možné zobrazovať viac objektov naraz. Tiež tu platí odporúčanie, že všetko s mierou a nechceme z videa spraviť cirkus a vyručovať diváka.

StoryRemix projekty sa automaticky ukladajú počas celého procesu výroby. Keď už budete s výsledkom spokojní, môžete využiť tlačidlo Exportovať a zdieľať. K dispozícii sú 3 možnosti exportu podľa kvality:

  • S: rozlíšenie 950 x 540 pixelov, 30 fps, veľkosť videa približne 14 MB / minútu
  • M: rozlíšenie 1280 x 720 pixelov, 30 fps, veľkosť videa približne 20 MB / minútu
  • L: rozlíšenie 1920 x 1080 pixelov, 30 fps, veľkosť videa približne 35 MB / minútu

Vytvorené video sa automatický uloží v knižnici Obrázky do priečinku Exportované videá. Po vyexportovaní je možné si finálny produkt prehrať alebo zdieľať priamo na sociálne siete, či do emailu.

Finálne video, ktoré vzniklo počas písania tohto článku si môžete pozrieť tu:

Poznámka: StoryRemix a aplikácia fotografie je zobrazovaná v aktuálne zvolenom systémovom jazyku systému Windows 10 (prípadne synchronizovanom z Microsoft účtu z iného zariadenia). Fotografie boli vytvorené na anglickej verzii systému. Aplikácia je kompletne dostupná v slovenčine a češtine.

Ak sa ti článok páčil, určite budeme radi za jeho zdieľanie

LinkedIn
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Ďalšie články, ktoré by ťa mohli zaujať

Bezpečnosť
Peter Lehocký

#3 Bezpečnosť na internete: Všeobecne platné tipy a rady

V prechádzajúcich dvoch článkoch sme si predstavili bezpečnostné hrozby a podvody, ktoré na vás čakajú na internete. V dnešnom článku si predstavíme opatrenia, ktorými takéto hrozby minimalizujete, situácie, v ktorých sú vaše citlivé dáta v najväčšom nebezpečenstve, a tiež to ako po sebe na internete zanechávať čo najmenej stôp. Opatrení,

Čítať ďalej >
IoT
Tomáš Zajíc

Práce študentov 2. semestra ŠTC 2023 – Snímač v simulovanom prostredí Raspberry Pi

V druhom semestri programu ŠTC Microsoft sa naši študenti mohli venovať IoT alebo programovaniu. Martina Inkábová je ďalšou z tých, ktorí sa vydali práve cestou IoT. Náplňou jej výstupného projektu bolo vytvoriť snímač v simulovanom priestore Raspberry Pi kontrolujúci teplotu a vlhkosť v miestnosti – podstatné faktory pre komfort a zdravie ľudí. Napriek tomu,

Čítať ďalej >

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Pokračovaním v prehliadaní blogu súhlasíte s používaním súborov cookies. Viac sa o nich môžete dozvedieť na podstránke Zásady ochrany osobných údajov.
Pokračovaním v prehliadaní blogu súhlasíte s používaním súborov cookies. Viac sa o nich môžete dozvedieť na podstránke Zásady ochrany osobných údajov.