Ako zaujať a etická stránka – Imagine Cup Junior 2021

Otázka, ktorá zaujíma väčšinu súťažiacich. Ako vypracovať svoj projekt tak, aby vyzeral dobre a vynikal nad ostatnými? Ako docieliť, že práve váš projekt ohúri porotu? V nasledujúcich riadkoch vás oboznámime s hlavnými aspektami projektu, na ktoré sa treba zamerať. 

Vybuduj svoj projekt za deň – Imagine Cup Junior 2021

Nakoľko je váš projekt inovatívny? 

Ako veľmi originálna je myšlienka v porovnaní s ostatnými?  

Oblasť umelej inteligencie je ešte z veľkej časti neprebádaná, preto by ste mali vymyslieť práve také využitie umelej inteligencie, ktoré tu ešte nebolo. Odporúčam vám prezrieť viaceré technicko-vedecké články na túto tému, aby ste si vytvorili obraz o tom, aké technologické riešenia už boli vynájdené, ako fungujú a ako uľahčujú náš každodenný život. Práve váš nápad môže niekomu pomôcť, posunúť spoločnosť k lepšiemu, preto by mal byť určite originálnym, jedinečným a to nielen v rámci súťaže, ale aj v bežnom svete.  

Je váš projekt realizovateľný? 

Je možné vybudovať tento projekt v rozmedzí nasledujúcich 10 rokov?

Táto otázka je určite jednou zo základných bodov projektu. Váš projekt by mal byť realizovateľný vzhľadom na súčasné technológie a poznatky v oblasti umelej inteligencie. V skratke, váš projekt by ste mali môcť začať realizovať už teraz. Jeden názorný príklad je z polovice 20. storočia. Vtedy si ľudia mysleli, že už na prelome tisícročí budeme jazdiť na lietajúcich autách. S vtedajšími, ale ani dnešnými technológiami je to, samozrejme, nemožné. Nerobte teda zo svojho projektu lietajúce auto a zamerajte sa na to, čo môže pomáhať už teraz. 

Aký je potenciál vášho projektu? 

Má práve váš projekt potenciál rásť ďalej a značne pomôcť ľudom alebo prírode? 

Je jasné, že počiatočná myšlienka sa môže zdať pekná, ale budú váš projekt ľudia naozaj používať? Je potrebné vyzistiť, či by váš projekt uspel aj u širokého publika a či má potenciál na aj ďalší vývoj v budúcnosti. Veď nakoniec, ani jeden projekt nemôže ostať na tom základnom, počiatočnom bode, v podobe ako vznikol. Je potrebné ho postupne rozvíjať ďalej a dostávať ho medzi väčšie a väčšie skupiny ľudí, aby im čo najviac pomohol.  

Prezentácia myšlienky

Ako čo najlepšie odprezentovať vašu myšlienku? 

Je jasné, že aj ten najväčší Einstein môže prísť s prelomovým projektom, ale keď ho odprezentuje nesprávne a nenaplní očakávania poroty, tak jeho unikátna myšlienka ostane nepochopenou. Veď predsa načo realizovať niečo, čo nedáva zmysel? Takto sa môže javiť každá myšlienka, ktorá nie je správne podaná. Samotná prezentácia je síce posledným bodom pri hodnotení, avšak jedným z prvých vo vašom projekte. Snažte sa vašu myšlienku povedať jednoducho, zrozumiteľne a originálne. Práve tak, aby si na konci vašej prezentácie porota povedala: „Toto je naozaj prelomový a jedinečný projekt!“  

Etická stránka

Po všetkých týchto kritériách prichádza na rad ale aj etická stránka projektu. Spoločnosť Microsoft má určité etické zásady, ktoré by ste mali vo vašom projekte dodržať. V danej oblasti sa bude teda hodnotiť 6 kritérií: férovosť, inkluzívnosť, spoľahlivosť, bezpečnosť, transparentnosť a zodpovednosť.  

Férovosť a inkluzívnosť 

Na začiatku je potrebné si položiť otázku, či váš projekt bude môcť používať väčšina ľudí. Pri tomto treba zvážiť viacero aspektov. Veľký vplyv má geografická a jazyková stránka. Ak je vaša aplikácia len po slovensky, potom ju použijú iba ľudia, ktorí hovoria po slovensky. Ďalším aspektom môže byť zameranie sa na určitú vekovú skupinu. Ak je aplikácia príliš zložitá na ovládanie, tak ju starší alebo menej skúsenejší ľudia nebudú vedieť ovládať. Pri vašom projekte by ste mali myslieť na to, aby ho mohol používať skoro celý svet bez toho, aby bolo potrebné sa nachádzať na určitom území, vedieť určité jazyky, mať určité skúsenosti.  

Spoľahlivosť  

Povedzme si to na rovinu: nikto nebude využívať niečo, čo nie je spoľahlivé, dokonca možno aj nebezpečné. Ani vy si nekúpite auto, ktoré každý druhý mesiac strávi v oprave, pri ďalekej ceste sa pokazí, prípadne vás nejako inak ohrozí. To isté platí aj pri vašom projekte, takže myslite na to, aby bol spoľahlivý a bezpečný. To znamená, že musíte myslieť na problémy, ktoré sa môžu počas celého cykla používania odohrať, či už na strane umelej inteligencie alebo používateľa, a snažiť sa im predísť.  

Bezpečnosť  

Síce sme sa o bezpečnosti sčasti bavili už pri predchádzajúcom bode, no tu sa jedná o trochu inú bezpečnosť. Je to technologická bezpečnosť. Pri tomto body by ste si mali položiť otázku, či bude Váš projekt natoľko dobre zabezpečený, aby sa nedal zneužiť, prípadne sa z neho nedali získať citlivé údaje o používateľoch. Ani vy by ste neboli radi, keby sa druhé osoby dostali k vašim osobným údajom a súkromným informáciám alebo, tom najhoršom možnom prípade, keby daný projekt či služba pracovala, dokonca, proti vám.  

Transparentnosť  

Tu sa jedná o priehľadnosť celého projektu ako takého. Ľudia, ktorí váš projekt budú nasadzovať a aj tí, ktorí ho budú používať, by mali rozumieť tomu, ako funguje. Malo by byť jasné, aké dáta váš projekt spracováva a ako s nimi nakladá. V prípade, že to bude veľmi spletité, sťaží to proces jeho nasadzovania a ľudia sa tiež nebudú dvakrát hrnúť do používania vašej služby, ak nebudú vedieť aspoň sčasti, ako funguje.  

Zodpovednosť  

V tomto bode sa rieši scenár, ktorý na prvý pohľad môže trochu pripomínať katastrofické sci-fi filmy, kde sa umelá inteligencia vymkne spod kontroly. Žeby ste mali myslieť na to, ako tomu predísť? Áno, ale samozrejme nie až do takej miery. Až k takémuto niečomu, samozrejme, v prípade vášho projektu určite nedôjde, ale aj tak musí byť jasné, že daný projekt budú vedieť ľudia ovládať a aj ho spravovať. Je potrebné dať jasne vedieť na základe akého algoritmu vaša služba funguje, ako pracuje a čo všetko sa môže prípadne stať. Jednoducho, aby sme vedeli predpovedať, k čomu všetkému môže dôjsť počas práce umelej inteligencie a ako sa k tomu postaviť.  

Prepojenie projektu s AI – Imagine Cup Junior 2021

https://blog.vzdelavameprebuducnost.sk/mlsa_articles/icj2021-prepojenie-projektu-s-ai/embed/#?secret=fm0gNsaKog

 Všetky tieto body sú veľmi dôležité, a preto by ste ich mali vo svojom projekte vedieť patrične obhájiť. Na konci projektu preto napíšte jednu až dve vety na každý bod, napríklad takto: „Sme presvedčení, že naša AI myšlienka je férová / inkluzívna / spoľahlivá / bezpečná / transparentná / zodpovedná pretože…“  

Ak Váš projekt bude spĺňať všetky tieto kritéria, sme presvedčení, že má vysokú šancu uspieť v súťaži Imagine Cup Junior. 

Ak sa ti článok páčil, určite budeme radi za jeho zdieľanie

LinkedIn
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Ďalšie články, ktoré by ťa mohli zaujať

Bezpečnosť
Peter Lehocký

#3 Bezpečnosť na internete: Všeobecne platné tipy a rady

V prechádzajúcich dvoch článkoch sme si predstavili bezpečnostné hrozby a podvody, ktoré na vás čakajú na internete. V dnešnom článku si predstavíme opatrenia, ktorými takéto hrozby minimalizujete, situácie, v ktorých sú vaše citlivé dáta v najväčšom nebezpečenstve, a tiež to ako po sebe na internete zanechávať čo najmenej stôp. Opatrení,

Čítať ďalej >
IoT
Tomáš Zajíc

Práce študentov 2. semestra ŠTC 2023 – Snímač v simulovanom prostredí Raspberry Pi

V druhom semestri programu ŠTC Microsoft sa naši študenti mohli venovať IoT alebo programovaniu. Martina Inkábová je ďalšou z tých, ktorí sa vydali práve cestou IoT. Náplňou jej výstupného projektu bolo vytvoriť snímač v simulovanom priestore Raspberry Pi kontrolujúci teplotu a vlhkosť v miestnosti – podstatné faktory pre komfort a zdravie ľudí. Napriek tomu,

Čítať ďalej >

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Pokračovaním v prehliadaní blogu súhlasíte s používaním súborov cookies. Viac sa o nich môžete dozvedieť na podstránke Zásady ochrany osobných údajov.
Pokračovaním v prehliadaní blogu súhlasíte s používaním súborov cookies. Viac sa o nich môžete dozvedieť na podstránke Zásady ochrany osobných údajov.