Azure Cenová kalkulačka

Pre tých, ktorí majú radi prehľad v cenách, alebo jednoducho potrebujú vedieť, koľko za službu v Microsoft Azure zaplatia je tu prepracovaný nástroj – Microsoft Azure Pricing Calculator. Cenová kalkulačka je program, v ktorom sa môžete vyhrať, nastaviť si rôzne parametre služby a zisťovať, ako sa na základe daných parametrov vyvíja cena. V závislosti od toho, čo všetko potrebujete a kedy to potrebujete, Vám Azure Pricing Calculator vypočíta konečnú cenu.

Azure Pricing: Cenové plány

Cenovú kalkulačku nájdete online na tomto odkaze. Dostanete sa do hlavného menu, kde si vyberiete, pre akú službu potrebujete vypočítať cenu.

Parametre nastavovania sa môžu líšiť v závislosti na tom, akú službu si vyberiete. My sa dneska pozrieme na tú najpoužívanejšiu službu, ktorou je virtuálny počítač.

Pri pohľade na menu vidíte nasledovné špecifikácie:

  1. Región – je to serverové centrum, kde sa vaša služba bude nachádzať. Odporúčame voliť región najbližšie ku Vám. Ceny za službu sa môžu líšiť podľa regiónov. Nie všade sú rovnaké náklady na prevádzku serverového centra rovnaké, preto aj vaša služba nebude stáť všade rovnako.
  2. Operačný systém – niektoré operačné systémy vyžadujú licenciu, za ktorú si musíte zaplatiť. Samozrejme, viete použiť aj vlastnú licenciu a tým ušetriť nemalé náklady. Viac o tomto v bode 8.
  3. Typ – ak potrebujete ešte v počítači predinštalované aj iné služby a programy, než len samotný operačný systém, tu si ich môžete zvoliť a zahrnúť ich licencie do cenovej kalkulácie.
  4. Stupeň (Tier) – tu si vyberiete dôležitosť Vášho počítača. V závislosti na tom, ako ho potrebujete využívať, viete ušetriť nejaké peniaze oproti štandardnému nastaveniu
  5. Rada (Instance Series) – pri tejto možnosti si vyberáte z rôznych skupín hardvérového vybavenia počítača. V závislosti na tom, či potrebujete počítač na ukladanie dát, multitasking, hranie alebo renderovanie videa.
  6. Inštancia (Instance) – tu si už priamo vyberiete, aký veľký úložný priestor, koľko RAM a jadier procesora potrebujete
  7. Výpočet (Compute) – tú si vyberiete spôsob platenia. Pri určitých predplatných viete ušetriť. Viac sa dozviete v samostatnom článku venovanom týmto predplatným.
  8. OS – tu si viete zaškrtnúť, že vlastníte licenciu na daný operačný systém a tak ušetriť náklady spojené s licenciou pre OS

Pevné disky

V ďalšej skupine s názvom „Managed Disks“ si viete nastaviť aký typ harddisku chcete použiť (HDD,SSD), akú má mať kapacitu a koľko ich potrebujete.

Ďalšie špecifikácie

Ak vás zaujíma aj cena ďalších konfigurácií, viete ich väčšinou nájsť v kalkulačke samostatne a dopočítať potom ku konečnej cene. Medzi tieto služby môže patriť napríklad:

  • Verejná IP adresa – v rámci služby máte zadarmo privátnu dynamickú IP adresu, ktorá slúži na pripojenie k internetu a komunikáciu s ostatnými Azure službami. Ak sa však chcete pripojiť k vášmu počítaču z vonka, tzn. mimo služby Microsoft Azure (napr. z Vášho osobného počítača)  budete potrebovať verejnú IP adresu. Nastaviť si ju väčšinou viete priamo pri vytváraní danej Azure služby, pre ktorú ju potrebujete. Jej cenovú kalkulačku nájdete tu.
  • Sieťová prevádzka – prvých 5GB prenesených v rámci zóny (skupina najbližších regiónov) je zadarmo. Ak však túto hodnotu prekročíte, ďalšie dáta Vám budú účtované podľa cenníka.
  • Ďalšie disky – ak potrebujete viac diskov, rôznej konfigurácie, oplatí sa Vám na to použiť samostatnú kalkulačku na disky ako službu. Jej cenovú ponuku nájdete tu.

Dúfame, že po tomto sa budete vedieť lepšie zorientovať v cenovej ponuke Microsoft Azure a taktiež zistíte koľko vás, ktorá ponuka bude stáť. V prípade, že hľadáte ešte nejaké tipy na ušetrenie nákladov a konečný výpočet ceny, môžete využiť tento návod v anglickom jazyku.

Ak sa ti článok páčil, určite budeme radi za jeho zdieľanie

LinkedIn
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Ďalšie články, ktoré by ťa mohli zaujať

Bezpečnosť
Peter Lehocký

#3 Bezpečnosť na internete: Všeobecne platné tipy a rady

V prechádzajúcich dvoch článkoch sme si predstavili bezpečnostné hrozby a podvody, ktoré na vás čakajú na internete. V dnešnom článku si predstavíme opatrenia, ktorými takéto hrozby minimalizujete, situácie, v ktorých sú vaše citlivé dáta v najväčšom nebezpečenstve, a tiež to ako po sebe na internete zanechávať čo najmenej stôp. Opatrení,

Čítať ďalej >
IoT
Tomáš Zajíc

Práce študentov 2. semestra ŠTC 2023 – Snímač v simulovanom prostredí Raspberry Pi

V druhom semestri programu ŠTC Microsoft sa naši študenti mohli venovať IoT alebo programovaniu. Martina Inkábová je ďalšou z tých, ktorí sa vydali práve cestou IoT. Náplňou jej výstupného projektu bolo vytvoriť snímač v simulovanom priestore Raspberry Pi kontrolujúci teplotu a vlhkosť v miestnosti – podstatné faktory pre komfort a zdravie ľudí. Napriek tomu,

Čítať ďalej >

1 375 Odpovedí

  1. I enjoy you because of your own effort on this web site. My daughter really likes engaging in investigations and it’s easy to understand why. All of us notice all of the powerful means you provide useful ideas via this web blog and therefore foster response from the others on this issue plus our girl is undoubtedly discovering a great deal. Take advantage of the rest of the new year. Your carrying out a superb job.

  2. When I originally commented I clicked the -Notify me when new surveys are added- checkbox and already each time a comment is added I get four emails using the same comment. Perhaps there is in any manner you are able to eliminate me from that service? Thanks!

  3. I am glad to read this post, it’s an impressive one. I am always searching for quality posts and articles and this is what I found here, I hope you will be adding more in future.

  4. There are certainly a great deal of details that adheres to that to take into consideration. That is the fantastic specify retrieve. I provide the thoughts above as general inspiration but clearly you will find questions just like the one you raise up the location where the biggest factor might be employed in honest good faith. I don?t know if guidelines have emerged around items like that, but I am certain that a job is clearly known as a good game. Both little ones have the impact of merely a moment’s pleasure, through out their lives.

  5. There are a few interesting points with time in the following paragraphs but I don’t know if these center to heart. There’s some validity but I most certainly will take hold opinion until I look into it further. Great post , thanks and then we want more! Put into FeedBurner likewise

  6. Профессиональный сервисный центр по ремонту варочных панелей и индукционных плит.
    Мы предлагаем: надежный сервис ремонта варочных панелей
    Наши мастера оперативно устранят неисправности вашего устройства в сервисе или с выездом на дом!

  7. Появилась необходимость, когда срочно требуются финансы? Узнайте, как быстро получить деньги в долг и получить нужную сумму в кратчайшие сроки.

  8. I always get stomach aches at work and it’s only when the AC is on. Then im always going to the restroom. I cant just turn it off when i want and i wear a sweater but it doesnt work. I’ve also noticed this when Im in the car and the ac is on. When i turn it off it goes away. What is causeing this?.

  9. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with some pics to drive the message home a little bit, but other than that, this is fantastic blog. An excellent read. I will definitely be back.

  10. Профессиональный сервисный центр по ремонту источников бесперебойного питания.
    Мы предлагаем: ремонт плат ибп
    Наши мастера оперативно устранят неисправности вашего устройства в сервисе или с выездом на дом!

  11. Nice post. I understand some thing much harder on various blogs everyday. Most commonly it is stimulating to study content off their writers and use a little something from their site. I’d prefer to apply certain with all the content on my small blog regardless of whether you don’t mind. Natually I’ll give you a link on your internet weblog. Thanks for sharing.

  12. I like what you guys are up too. Such intelligent work and reporting! Carry on the superb works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my website

  13. I appreciate making to debate this, I’m boldy about this and then fancy looking into more on this process topic. If it turns out would-be, any time you achieve professionalism, could you thoughts and feelings modernizing your own site utilizing even further help and advice? This can be very a good choice for me personally.

  14. I want to point out my gratitude for your kindness for visitors who need assistance with in this study. Your personal dedication to passing the solution throughout came to be extremely insightful and has in most cases permitted associates just like me to reach their pursuits. Your personal insightful publication signifies so much a person like me and even more to my mates. Warm regards; from each one of us.

  15. Возникла ситуация, когда срочно требуются деньги? Узнайте, как просто получить деньги в долг и получить нужную сумму без лишних сложностей.

  16. I discovered your site site on the internet and check some of your early posts. Continue to keep up the top notch operate. I recently additional increase your Feed to my MSN News Reader. Seeking forward to reading much more from you finding out later on!…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Pokračovaním v prehliadaní blogu súhlasíte s používaním súborov cookies. Viac sa o nich môžete dozvedieť na podstránke Zásady ochrany osobných údajov.
Pokračovaním v prehliadaní blogu súhlasíte s používaním súborov cookies. Viac sa o nich môžete dozvedieť na podstránke Zásady ochrany osobných údajov.